Egy szelet tiramisu egy fehér tányéron, ami egy faasztalon van, mellette egy villával
Fotó: Shutterstock

Elhunyt a tiramisu atyja, aki egy véletlennek köszönheti hírnevét

93 éves korában elhunyt a világhírű üzletember, Aldo Campeol. Az ő nevéhez fűződik a tiramisu feltalálása, amit valójában a feleségének, a főszakácsnak, és egy szerencsés véletlennek köszönhet a világ.Sorsfordító véletlen

A tiramisu valószínűleg a világ leghíresebb olasz desszertje, azt azonban igen kevesen tudják, hogy a népszerű süteményt véletlenül alkották meg az olasz Treviso városban található, Aldo Campeol tulajdonában lévő Le Beccherie nevű éttermében. Ha minden igaz, akkor az étterem szakácsa, Roberto Linguanotto és az üzletember felesége, Alba Campeol éppen vanília jégkrémet akart készíteni, amikor véletlenül egy kanálnyi mascarpone-t ejtettek a cukor és tojássárgája keverékbe. Azonnal felismerték, hogy ha a formabontó keveréket kávéba áztatott és kakaóval megszórt brownie-kra kenik rá, akkor egy igazi ínyencséget tálalhatnak fel a vendégeiknek. Így született meg a mascarpone-ből, babapiskótából, tojásból, cukorból, presszókávéból, marsala-ból és amoretto-ból álló finomság eredeti verziója. Bár végső soron Linguanotto séfnek és Signora Campeol-nak köszönhető a tiramisu „feltalálása", jellemzően mégis Aldo Campeol nevéhez kötik az eseményt, ugyanis az ő éttermében alkották meg neves desszertet.

Családi hagyomány

Aldo Campeol 1939-ben kezdett el dolgozni a családi étteremben, és rövid időn belül az olasz üzleti élet ismert alakjává lépett előt. A tiramisu első szeleteit 1969-ben szolgálták fel a Le Beccherie-ben. Az éttermet napjainkban is előszeretettel látogatják a turisták, hogy megkóstolják az eredeti recept alapján készült finomságot, amelyet 2010-ben az olasz konyhaakadémia is elismert. A süteményt a család végül nem védette le, aminek köszönhetően rövid időn belül az egész világot meghódította az olasz különlegesség. Olyan népszerű lett, hogy napjainkban már tiramisu világbajnokságokat is rendeznek, hogy megtalálják a legjobb recepteket.

Egyesek vitatják az eredettörténetet, vannak ugyanis, akik azt állítják, hogy az első szeleteket trevisói bordélyházakban szolgálták fel vágyfokozás gyanánt. Mindenesetre ez más megvilágításba helyezné olasz "tirami sù" szavakból összegyúrt tiramisu jelentését, ami annyit tesz, hogy "dobj fel".

Ne hagyd ki!