15 százalékos visszaesést mértek a globális PC-piacon
Fotó: Shutterstock

Kijött a friss PC-piaci rangsor, egy cég örülhet igazán

A harmadik negyedéves adatok szerint a hagyományos PC-gyártók továbbra is szenvedtek a nemzetközi piacon. Csupán egyetlen vállalat volt képes nem is kis növekedést elérni a szektorban.


Esik a globális PC-piac

Az előző negyedévben is folytatódott a nemzetközi PC-piac esése az IDC piackutató előzetes kalkulációja szerint. Azonban kedvező hír, hogy a nagyobb gyártók így is a pandémia előtti mutatóik felett tudták tartani az eladási számaikat. Viszont a recessziós félelmek és az infláció a szektor további zsugorodását vetítik elő – jegyzi meg a hwsw.

74,3 millió PC találhatott gazdára világszinten júliusban, augusztusban és szeptemberben, ami 15 százalékos csökkenés az előző év azonos időszakához képest. A piac öt legnagyobb szereplője közül csupán egy tudta növelni az eladásait, mégpedig az Apple. A Mac-ek leszállított mennyisége átlépte a tízmilliós határt ezalatt az idő alatt, ami jelentős, 40 százalékos bevételnövekedést jelentett a kaliforniai cégnek éves alapon.

A piacvezető Lenovo eladásai 16,1 százalékkal csökkentek a vizsgált időszakban. A második legnagyobb HP 27,8 százalékos visszaesést könyvelhetett el, a harmadik Dell pedig 21,2 százalékkal kevesebb gépet értékesített.

Az elmúlt öt évben keresleti PC-piac alakult ki az ellátási nehézségek - például a chiphiány - miatt, ami az árakat is felverte: 910 dolláron tetőzött az átlagárszint, ami 18 éves rekord. Azonban a mostani csökkenéssel párhuzamosan az árszint is mérséklődni kezdett.

A PC-piac további mozgásában a szektor olyan nagy beszállítóinak a negyedéves jelentései lehetnek mérvadók, mint az Intel, az AMD és a Microsoft. Ezekben a cégek rendszerint előrejelzik a következő időszak kilátásait. Az eddigi hírek nem éppen rózsásak, hiszen az AMD a héten korrigált egy hasonló előrejelzést: a harmadik negyedévre vonatkozó, 6,7 milliárd dolláros bevételi célját 1,1 milliárd dollárral lefelé módosította.

Hiány van chipekből és optikai kábelekből is

Az elmúlt hónapokban nem csak chipekből volt hiány a globális piaconok, hanem optikai szálakból is. Az utóbbiak ára átlagosan 70 százalékot emelkedett az elmúlt másfél évben a világpiacon. Az igények növekedése mellett erősítette a kábelek hiányát az alapanyagainak az egyre nehezebb beszerzése - főleg héliumból és szilícium-tetrakloridból csökkent a kínálat.

Miután az optikai kábelek gyártóinál prioritást kapnak a nagyobb partnereik megrendelései, ezért sok kisebb ügyfelüknek akár egy éves várakozási idővel is számolnia kell, mire megkapja a szálakat. Azonban jó hír, hogy a szakértők szerint a kábelhiány csak átmeneti, nem olyan hosszútávú probléma, mint például a globális chiphiány.

Ne hagyd ki!