Banksy "Ballon Girl" alkotása egy falon, borongós időben
Fotó: Unsplash

Ordas kamu volt a százmilliós Banksy alkotás

Egy neve elhallgatását kérő NFT-kereskedő abban a tudatban élt, hogy sikeresen megvásárolta a világ első Banksy NFT-jét. A sztorival csak egy bibi van: a világhírű graffiti művész még egyetlen nem-helyettesíthető tokent sem adott ki.


Százmilliós token

A szemfülesebb olvasóink valószínűleg már csettintettek, hogy itt bizony egy hackelésről van szó. És milyen igazuk van. Mielőtt pálcát törnénk a Pranksy álnéven tevékenykedő kereskedő felett, jegyezzük meg, hogy a csaló Banksy hivatalos oldalát használta az átverésre, így első ránézésre teljesen hitelesnek tűnt az aukció. Pranksy a BBC-nek számolt be róla, hogy a Discord közösségi hálózat egyik csatornáján értesült a csábító NFT aukcióról. Banksy hivatalos honlapján megjelent egy új oldal „NFT" elnevezéssel, amely tartalmazott egy linket, ami egyenes egy aukciós honlapra, az OpenSea-re irányította át az érdeklődőket. Az oldalak URL-je tökéletesnek tűnt, így semmi nem utalt csapdára. Pranksy mindenáron meg akarta szerezni a különleges tokent, így egyből 90 százalékkal túllicitálta az éppen aktuális ajánlatot. Újabb licit nem érkezett, így 336 ezer dollárnyi, átszámítva több mint 100 millió forintnyi Ethereumért Pranksy-é lett a Banksy NFT. A virtuális kalapácsütés után az új tulaj egyből gyanút fogott.

Szerencsés szerencsétlen

Az áldozat beszámolója szerint amint leadta a licitjét, szinte azonnal véget ért az árverés. Pranksy gyanúja nem volt alaptalan, ugyanis kiderült, hogy átverték. A graffiti művész csapata nem kommentálta az esetet, de annyit közöltek, hogy Banksy egyetlen NFT-t sem dobott piacra. A sztorinak itt még nincs vége. A hacker végül gondolt egyet, és cirka kétmillió forint híján - ami egyébként pont a tranzakciós díj összegének felel meg - visszautalta a károsultnak az összes pénzt. Pranksy szerint nem egy jótét lélekről van szó, hanem a hacker egyszerűen beijedt. Az ügy ugyanis futótűzként terjedt a különböző hírportálokon, ráadásul az áldozat megtalálta a csalót Twitteren is. Pranksy úgy véli, hogy a hacker és a személy, aki értesítette őt az aukcióról, egy és ugyanaz az ember. Azt egyelőre nem tudni, hogy Banksy oldalát hogyan hackelte meg.

Tom Robinson, az Elliptic kriptovaluta-elemző cég szakembere elmondta, hogy ha egy vevő az OpenSea portálon ajánlatot tesz egy alkotásra, amit elfogadnak, semmit nem tud tenni, hogy visszaszerezze a pénzét. Az OpenSea egy olyan platform, mint az eBay, csak itt nem kütyüket, hanem tokeneket árulnak. Bárki feltölthet bármilyen NFT-t, amelyre a látogatók szabadon licitálhatnak. Az oldalon kriptovalutával lehet fizetni.

Ne hagyd ki!