Egy fekete és egy barna elektromos gitár a színpadon, köztük egy emelvényen egy dobfelszerelés látható, a lábdobon a The Beatles logóval
Fotó: Shutterstock

John Lennon fia eladja saját Beatles-relikviagyűjteményét

John Lennon legidősebb fia, Julian Lennon jóvoltából hamarosan igazi zenetörténeti kincseket kaparinthatnak meg a Beatles rajongók: gitárok, különleges ruhadarabok és kézzel írt dalszövegek is várják az érdeklődőket.


Nagy a felhajtás

Mielőtt nagyon belelkesednének a fanatikus Beatles-rajongók, fontos megjegyezni, hogy Julian egyelőre nem tervezi, hogy fizikailag is megváljon édesapja hagyatékától. Úgy döntött, az NFT piacban rejlő lehetőségeket aknázza ki, és digitalizált, nem helyettesíthető tokenek formájában bocsátja árverésre a relikviákat.

Az NFT aukció részét képezi:

  • egy fekete köpeny, amelyet apja viselt a Help! című film forgatásán
  • a Hey Jude kézzel írt dalszöveg-vázlatai
  • egy kabát, amelyet John Lennon viselt a Magical Mystery Tour című televíziós filmben
  • illetve három Gibson gitár is, amelyet az énekes-dalszerző ajándékozott fiának

Az NFT-k egy audio-vizuális kollekciót fognak alkotni, ugyanis Julien egyedi narrációt kínál minden egyes digitális műtárgyhoz.

A legnagyobb érdeklődés a Hey Jude jegyzetek NFT-jét övezi, amelynek kikiáltási árát 30 ezer dollárban, azaz több mint 9,5 millió forintban határozták meg.

Az árverést február 7-én tartják, a bevétel egy része a Julian Lennon White Feather Alapítványához kerül. A licitálás már elindult, ezen az oldalon lehet követni a fejleményeket.

Mi az az NFT?

Az NFT-k egyedi digitális eszközök, amelyek egy virtuális elem – például műalkotás, zene, videoklip vagy tweet – tulajdonjogát képviselik. Az elmúlt hónapokban a sportban, a divatban és a szórakoztatóiparban is komoly kereslet mutatkozott irántuk, egyre több művész, zenész, influenszer, vállalat, sportklub, rajongó, gyűjtő és vásárló szavaz nekik bizalmat. Segítségükkel az alkotók pénzzé tehetik digitális munkáikat, és egyedi, hiteles tulajdonjogot biztosítanak a vásárlóknak.

Félreértés ne essék, bármelyik NFT-t könnyedén le lehet másolni, de ez még nem jelenti azt, hogy egy „jobb klikk, másolás" után egy milliárdokat érő token kerül a birtokunkba. Gondoljunk csak bele, a Mona Lisát is többször megpróbálták lemásolni, hamisítani, mégsem jutottak vele semmire. Nagyjából ugyanez a helyzet itt is. Pontosan vissza lehet követni, ki az NFT eredeti tulajdonosa. Ennek köszönhetően a piac nagyjából úgy működik, mint a hagyományos műkereskedelem.

Ha érdekel, mekkora biznisz van az NFT-kben, számokkal alátámasztva, KATTINTS IDE!

Ne hagyd ki!