Attól tartanak, hogy tartósan drága marad az energia
Fotó: Shutterstock

Nagy cégek vonulnak ki Európából az energiaválság miatt

Több gyár leállhat az energiaárak megugrása miatt legalább a télre Európában. Egyes jelentős ipari szereplők már most sem gyártanak, és több nagyvállalat is a kivonulást fontolgatja a kontinensről. Attól tartanak, hogy tartósan drága marad az energia.


Nem minden gyár zárhat be csak ideiglenesen

Az adott hónapok ötéves átlagához képest 14 százalékkal csökkent idén augusztusban, valamint 15 százalékkal szeptemberben az Unió gázfogyasztása. A fogyasztás jellemzően az ipar és a villamosenergia ágazatokban mérséklődött.

Az elszálló energiaárak miatt az európai műtrágyagyártó-kapacitások több mint 70 százalékát leállították augusztusban. Emellett szerte az EU-ban csökkentették az acélművek, a kohók és a cementgyártók teljesítményét. Voltak egységek, amelyek ideiglenesen be is zártak.

Szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy nem csak ideiglenes gyárleállásokról lehet szó. Az energiaigényes iparágakat az a veszély fenyegeti, hogy a vállalatok végleg áthelyezik a termelést olyan helyekre, ahol hosszabb távon biztosított az olcsóbb energia. Ilyen cél lehet az Egyesült Államok, ahol ötöd annyiba kerül a földgáz, mint Európában – írja a Napi.

Az autóipar különösen érintett

A német kereskedelmi és iparkamara (DIHK) 24 ezer vállalkozás körében végzett kutatása szerint a vegyipari ágazatban több mint minden negyedik vállalkozás, az autóiparban pedig 16 százalék mondta, hogy termeléscsökkentésre kényszerül. Ezenfelül az autóipari vállalatok 17 százaléka azt mondta, hogy a termelés egy részét külföldre tervezi áthelyezni.

A hatások világosan láthatók: különösen a köztes termékek energiaigényes gyártói csökkentik a termelést

– mondta Martin Wansleben, a DIHK ügyvezető igazgatója.

Ha az energiaárak olyan magasak maradnak, hogy az európai ipar egy része strukturálisan versenyképtelenné válik, a gyárak bezárnak, és az Egyesült Államokba költöznek, ahol bőségesen van olcsó palaenergia

– nyilatkozta Daniel Kral, az Oxford Economics vezető közgazdásza.

Gyengülhet a fémipar

Az Unió alumínium-termelése a felére esett vissza az elmúlt évben. A blokk mind a kilenc cinkolvasztója csökkentette vagy leállította a termelést. Egy alumíniumkohó újranyitása akár 400 millió euróba (16 milliárd forintba) is kerülhet, ezért a szakértők szerint a kohók leállása után végleges bezárások is jöhetnek.

A magas energiaárak miatt veszélyben vannak Európa azon erőfeszítései is, hogy az elektromos járművekben és a megújuló infrastruktúrában használt kulcsfontosságú ásványi anyagokat is helyben dolgozzák fel.

Ne hagyd ki!