Kevesebb, mint egy év múlva azonban elfelejthetjük a kunát
Fotó: Shutterstock

Nyaralni még korai, bevásárolni már megéri a horvátoknál

Akár tízezrekkel olcsóbban kijöhet egy nagybevásárlás Horvátországban, mint Magyarországon. Akad olyan termék is, amelynek a horvát ára csupán 17 százaléka a hazánkban kapható, hasonló élelmiszernek.


Bevásárlóturizmus Horvátországban

Szlovákiából sokan járnak át személyautóval Magyarországra tankolni, hiszen amíg ott nagyjából 1 euró 73 cent (középárfolyamon nagyjából 660 forint) a benzin literje, addig nálunk az ársapka miatt 480 forintért kapható ugyanaz a mennyiség – írja az atv.hu.

A horvát-magyar határ környékén azonban más a helyzet. A déli vidékeken inkább Horvátországba járnak át hazánkból bevásárolni, hiszen számos élelmiszer jóval olcsóbb, mint idehaza. A legnagyobb különbséget a 91 százalékos hústartalmú virslitermékeknél tapasztalták a televízió munkatársai. Amíg itthon nagyjából 77 kunának megfelelő forintot kérnek el értük (középárfolyamon körülbelül 3900 ft/kg), addig Horvátországban 13 kunáért már kaphatóak (nagyjából 660 ft/kg).

„17 termékből 14 itt olcsóbb volt, lényegesen olcsóbb. Három termék volt drágább, az otthon ársapkával rendelkező cukor, liszt, étolaj. Az sem egy jelentő különbség, gyakorlatilag 50-60 forint, illetve az étolajnál körülbelül 120 forint különbség volt”

- nyilatkozta a televíziónak Varga László közgazdász.

Úgy tűnik, hogy a zöldségek is jóval olcsóbbak a déli szomszédunknál. Nagyjából fele annyiba kerül az uborka, a hagyma és a paradicsom. A portál számításai szerint, ha valaki Pécsről, Siklósról, esetleg Harkányból átmegy Horvátországba elintézni akár a húsvéti nagybevásárlást, azzal 15-20 ezer forintot takaríthat meg a benzinköltséggel együtt is.

Érkezik az euró Horvátországba

Egyébként a kuna várhatóan eltűnik 2023. január 1-gyel és az euró lép a helyébe, azonban már most nagyon erős a közös európai valuta jelenléte déli szomszédunkban. A Horvátországban nyaralók korábban is megtapasztalhatták, hogy szinte bárhol elfogadják az eurót. Részben emiatt sem valószínű, hogy az új fizetőeszköz bevezetése nagyobb zavarokat okozna a horvát gazdaságban.

Az euró bevezetésnek egyébként a legnagyobb előnye az lehet, hogy általa szorosabb integráció jöhet létre az európai gazdasággal, valamint eltűnhet az árfolyamkockázat az exportőrök számára. A hátrányát viszont az jelentheti, hogy rövidtávon az infláció növekedését hozhatja magával, valamint a bevezetésével az ország feladja az önálló monetáris politikáját. Horvátországot egyébként Bulgária követheti az euró bevezetésében az Unióban. A legfrissebb kutatások szerint a magyarok 70 százaléka támogatja az euró mielőbbi bevezetését nálunk.

Infláció

Néhány napja írtunk arról is, hogy 1,1 százalékkal nőtt az infláció egy hónap alatt Magyarországon idén februárban. A tavalyi év azonos időszakához képest 8,3 százalékos emelkedés mérhető, a maginfláció pedig 8,1 százalékon áll. Ilyen magas értékekre 2007 augusztusa óta nem volt példa. A fogyasztói kosár 69 százalékában az 5 százalékot is meghaladja az éves áremelkedés üteme. Ráadásul a maginflációban 21 éve nem látott növekedés figyelhető meg, miután a volatilis tételektől megtisztított mutatók három hónap alatt 5,3 százalékról 8,1 százalékra ugrottak.

Az élelmiszerek éves inflációja is gyorsult. Egyre valószínűbb, hogy amennyiben május elején és közepén véget vetnek a hatósági áraknak, két számjegyűre emelkedhet az inflációs mutató.

Ne hagyd ki!