Bátor űrhajós szakfanderben az űrben, Föld körüli pályán javítja a Nemzetközi Űrállomás egységét
Fotó: Shutterstock

Érik a nagytakarítás a világűrben: veszélyben az űrállomás!

Komoly veszélybe kerültek a Nemzetközi Űrállomás (ISS) űrhajósai, miután egy szándékosan felrobbantott műhold űrtörmelék-felhője túlságosan közel került az űrépítményhez.Egyelőre nincs baj

Az Egyesült Államok Űrparancsnoksága azt közölte, hogy egy veszélyes pályán keringő törmelékmezőt követ nyomon, aamely egyértelműen egy műhold felrobbantása során keletkezett. A tetemes űrszemét az ISS-t is veszélybe sodorta, az űrhajósoknak ideglenesen fel kellett függeszteniük a munkájukat, és menedéket kellett keresniük az állomáson. Több szekciótt, köztük az európai labort is többször be kellett zárniuk, majd újra kinyitniuk, valamint állandó készültségben kell állniuk.

Aktívan dolgozunk a törmelékmező modellezésén, és továbbra is biztosítani fogjuk, hogy minden űrutazó nemzet megkapja a műholdak manőverezéséhez szükséges információkat a becsapódások elkerülése érdekében

-adta hírül az USA Űrparancsnoksága.

A földi irányítás tájékoztatása szerint a veszélyhelyzet még néhány napig biztosan fenn fog állni, és továbbra is akadályozhatja az asztronauták tudományos kutatását és egyéb munkáját. Az ISS-en jelenleg hét ember tartózkodik: négy amerikai, két orosz és egy német űrhajós.

A jól bevált bűnbak

Az amerikai hadsereg, valamint az Egyesült Államok külügyminisztériuma azt állítja, hogy Oroszország egy műholdellenes rakétát tesztelt az egyik saját szatellitjén, ami darabokra tört, szétszóródott, majdhatalmas törmelékfelhőt generált, ami másfél óránként megkerüli a Földet. Magyarul az ISS-en tartózkodó emberek másfél óránként veszélybe kerülnek.

Oroszország veszélyes és felelőtlen magatartásával szabotálja a világűr hosszútávú fenntarthatóságát, és bizonyítja, hogy az oroszok álláspontja, miszerint az űrt nem szabad militarizálni, hamis és képmutató.

- mondta Ned Price, a külügyminisztérium szóvivője hozzátéve, hogy az oroszok akciója egy több mint 1500 darabos hulladékfelhőt eredményezett.

Oroszország ezzel a pusztító műholdellenes rakétateszttel teljesen figyelmen kívül hagyta az űr fenntarthatóságát és biztonságát

-fogalmazott Twitteren Ben Wallce brit védelmi miniszter.

Egyre nagyobb a baj

Az űrszemét egyre nagyobb fenyegetést jelent egyebek között a modern világ számára nélkülözhetetlen műholdak működésére. 1957-ben lőtték fel az első műholdat, amit napjainkig több mint 600 ezer egy centiméternél nagyobb méretű tárgy követett. A szemét egy része nagy tömegű alkatrészekből, például hordozórakéta- és műhold-maradványokból áll, amelyek tömege akár a 10 tonnát, becsapódási sebessége pedig a 10 méter per szekundumot is elérhetii. Jelenleg nagyjából 20 ezer potenciálisan veszélyes hulladékot követnek nyomon.

Ne hagyd ki!