A Crew Dragon űrhajó most vált le a Falcon 9 hordozórakétáról, ami megkezdte ereszkedését a leszállóhely felé
Fotó: Shutterstock

Van programod Halloween-re? Itt követheted élőben a SpaceX kilövését!

A SpaceX alig néhány héttel azután, hogy sikeresen végrehajtotta első civil küldetését, ismét embereket fog juttatni a világűrbe, méghozzá stílusosan Halloween éjszakáján.

Szellemes időpont

A SpaceX helyi idő szerint vasárnap hajnali 2 óra 21 perckor ismét csillagközi utazásra indítja Falcon 9-es hordozórakétáját, amely percekkel később Föld körüli pályára állítja a Crew Dragon űrhajót fedélzetén a NASA és az Európai Űrügynökség (ESA) űrhajósaival. A menetrend a következő:

  • magyar idő szerint vasárnap reggel, Halloween napján 8 óra 21 perckor begyújtják a Falcon 9 hajtóműveit
  • amint a hordozórakéta elérte a megfelelő sebességet és magasságot, a Crew Dragon Föld körüli keringési pályára áll
  • az ezt követő közel 24 órában az asztronauták az Endurance névre keresztelt kapszulában esznek, isznak, alszanak és élvezik a kilátást bolygónkra
  • amint az űrállomás látható közelségbe ér, az Endurance beindítja manőverező rakétáit, megközelíti az ISS-t, és rácsatlakozik a dokkolóegységre (ez valószínűleg magyar idő szerint mindenszentek napján, reggel 6 óra 10 perckor fog bekövetkezni)
  • a Crew Dragon és az ISS űrhajósai ezután egy közel kétórás folyamat során megbizonyosodnak a biztonságos csatlakozásról
  • végül kinyílik az űrállomás ajtaja, és egymás nyakába borulhatnak az űrhajósok

A SpaceX technológiája már olyan fejlett, hogy a NASA asztronautáinak, Tom Marshburn-nak, Raja Chari-nak és Kayla Barron-nak, valamint az ESA kiválasztottjának, Matthias Maurer-nek semmi dolga nem lesz az utazás során, ugyanis minden automatikusan működik. Persze csak akkor, ha nem lép fel semmi komplikáció, de az előző három misszió során minden tökéletesen működött, így reméljük a legjobbakat.

Élő közvetítés

A dokkolás után néhány napon belül az ISS-en tartózkodó legénység egy része a Dragon-nal vissza fog térni a Földre. Azokról az űrhajósokról van szó, akiket a SpaceX a második misszió során küldött fel az ISS-re. Visszatérésük a már jól bevált forgatókönyv szerint fog zajlani:

  • bemásznak a kapszulába
  • irányítottan visszatérnek a légkörbe
  • és végül ejtőernyők segítségével landolnak az óceáni leszállóhelyen

Az Endurance legénysége nagyjából hat hónap múlva ugyan így fog visszatérni a Földre. A SpaceX mindenkit megnyugtatott, a mérnökök orvosolták a Crew Dragon illemhely problémáit, így nem kell attól tartani, hogy a vizelet elárasztja a legénységet.

A NASA élőben közvetíti a kilövést, amit az alábbi videóban követhettek nyomon:


Ne hagyd ki!