Így nem biztos, hogy jó üzlet lehet alkoholt exportálni Oroszországba
Fotó. Shutterstock

Áll a bál: Ismét szállít egy uniós italgyártó Oroszországba

Ismét exportál Absolut vodkát a gyártója az Európai Unióból Oroszországba. A vállalat az újranyitást úgy indokolta, így tudja biztosítani az orosz szervezete és az ottani munkavállalói helyzetét. Több politikus kiakadt a döntésükön, és a cég termékeinek a bojkottjára bíztatják a fogyasztókat.


Visszatér Oroszországba az Absolut vodka

A svéd Absolut Company vodkagyártó a francia Pernod Ricard konglomerátum tulajdonában van. Egy év bojkott után a napokban indították újra az exportjukat Oroszországba. (Korábban sorra vonultak ki a nyugati vállalatok az eurázsiai országból, így tiltakoztak Moszkva ukrajnai agressziója ellen – erről például ITT írtunk.)

Az ügy kapcsán a cég nyilatkozatban hangsúlyozta, az oroszországi szállításaik folytatásának a célja a helyi munkavállalóik védelme és az ottani szervezetük pénzügyi stabilitásának biztosítása - számolt be róla a TVP World.

A vállalat döntése többek haragját kiváltotta. Például Karin Karlsbro svéd EP-képviselő is felszólította Stephanie Durroux-t, a cég vezérigazgatóját, állítsa le Oroszország felé az exportot.

Ez egy olyan intézkedés, amely gyakorlatilag támogatja Oroszország Ukrajna elleni háborúját és ellensúlyozza a nemzetközi szankciókat

idézi a politikus érvelését a Portfolio.

Az EP-képviselő mellett több svéd politikus is az Absolut márka bojkottjára bíztatja a fogyasztókat. Anders Ygeman belügyminiszter a Twitter-oldalán pedig egyenesen „Absolut Putyin” jelzővel illette az italgyártót.

Kínos helyzetben a Heineken is Oroszország miatt

Nem az Absolut Company az egyetlen italgyártó, aki kínos helyzetbe került az orosz érdekeltségei miatt a közelmúltban. Tavaly március óta ígéri a Heineken, kivonul Oroszországból, azonban még jelen vannak az ország piacán. Ráadásul egyre több furcsaság lát napvilágot a söripari cég orosz leányvállalatáról: a sajátjaik mellett más gyártók termékeit is forgalmazzák, például az Amstelét. Sőt, az utóbbi időben újabb árucikkekkel is megjelentek az oroszoknál.

A hírek apropóján a Heineken a napokban azt nyilatkozta a Reutersnek, gőzerővel keresik a megoldást, hogy eladhassák az oroszországi érdekeltségüket. Akkor is, ha az tetemes anyagi veszteséggel jár. Erre szerintük az idén kerülhet sor. Egyébként a becslésük alapján nagyjából 300 millió euró kárt okozhat nekik az orosz leányvállalatuk értékesítése.

Jelenleg az oroszországi kollégáink azon fáradoznak, hogy életben tartsák az üzletet, elkerüljék az államosítást és biztosítsák a megélhetésüket

- áll a sörgyártó közleményében.

Egyúttal tagadják, hogy pénzforgalom bonyolódott volna az anyacég és az oroszországi leányvállalat között a háború kitörése óta.

The Conversation

Ne hagyd ki!