Egy éve ígéri a Heineken, hogy kivonul az orosz piacról
Fotó: Shutterstock

Kínos helyzetben a Heineken Oroszországban

Lassan egy éve ígéri a Heineken, kivonul Oroszországból, de eddig nem lépte meg. Miután több furcsaság látott napvilágot a sörgyártó orosz leányvállalatáról, a napokban már azt nyilatkozták, tetemes veszteséggel is távoznának az Ukrajnával háborúzó országból. Ez idén talán megtörténhet.


Menekülne a Heineken Oroszországból

Tavaly március óta ígéri a Heineken, kivonul Oroszországból, azonban még jelen vannak az ország piacán. Ráadásul egyre több furcsaság lát napvilágot a söripari cég orosz leányvállalatáról: a sajátjaik mellett más gyártók termékeit is forgalmazzák, például az Amstelét. Sőt, az utóbbi időben újabb árucikkekkel is megjelentek a piacon.

A hírek apropóján a Heineken a napokban azt nyilatkozta a Reutersnek, gőzerővel keresik a megoldást, hogy eladhassák az oroszországi érdekeltségüket. Akkor is, ha az tetemes anyagi veszteséggel jár. Erre szerintük az idén kerülhet sor. Egyébként a becslésük alapján nagyjából 300 millió euró kárt okozhat nekik az orosz leányvállalatuk értékesítése.

Jelenleg az oroszországi kollégáink azon fáradoznak, hogy életben tartsák az üzletet, elkerüljék az államosítást és biztosítsák a megélhetésüket

- áll a sörgyártó közleményében.

Egyúttal tagadják, hogy pénzforgalom bonyolódott volna az anyacég és az oroszországi leányvállalat között a háború kitörése óta.

Jelentős az orosz importfüggőség

Egyébként Braun Erik, az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány külső senior elemzője szerint Oroszország az exporttevékenysége mellett az importja miatt is a nemzetközi kereskedelemnek meghatározó tényezője. A globális összimport 1,3 százalékát teszi ki - exportoldalon sem sokkal nagyobb az aránya.

Az Európai Unió tagállamai együttesen körülbelül a 40 százalékát adják az oroszországi importtermékeknek. Leginkább gyógyszereket, komplexebb feldolgozóipari termékeket, járműveket, alkatrészeket, elektronikai eszközöket és azok alkatrészeit importálják az Unióból az oroszok. Egyes speciális árucikkeket nagy arányban vagy kizárólag az EU-ból tudja beszerezni Oroszország.

Változó exportpiaci függőség

Ha ezek a termékek kiesnek Oroszország importjából, az komoly hatással lehet a gazdaságukra. A helyettesítésük más országokból korlátozott, hiszen kevés olyan állam van, amely képes komplex áruk exportálására.

Összeggében az Uniónak nem annyira fontos exportpiaca Oroszország, mint amennyire az energiahordozóknál ez az importoldalon tapasztalható. Tagállamokra lebontva a balti államok vannak leginkább kitéve az orosz piacnak, de a közép-európai régiónak (így Magyarországnak is) valamivel magasabb az orosz exportpiaci függősége.

Az adatok alapján a magyar export 1,7 százaléka irányul Oroszországba, de vannak olyan termékek, amelyeknél kiugróan nagy az arány.

Ne hagyd ki!