Barna színű keverék kutya csukott szemmel nyalogatja a képernyőt egy fekete szobában
Fotó: Shutterstock

Megnyalnád a tévédet az íze miatt? Már erre is van lehetőség!

Egy japán professzor új szintre emelte a multiszenzoros vizuális élményeket.

Nyali-fali

A szórakozott tudós egy olyan televíziót talált fel, amelynek a képernyője különböző ízekkel kényezteti a TV nézőket. A Taste the TV (TTTV) névre keresztelt készülékbe 10 tárolóegységet telepített, amelyek különböző ízmintákat tartalmaznak. Az eszköz ezekből a mintákból keveri ki az adott ételek ízvilágát. A végeredményt a higiénikus fóliával lefedett képernyőre permetezi, amit a néző nemes egyszerűséggel lenyalhat a felületről.

A Meiji Egyetem professzora a járványhelyzetre való tekintettel hiánypótlónak tartja a technológiát, amely javíthatja az emberek kapcsolatát és interakcióját a külvilággal.

A cél az, hogy az embereknek lehetőségük legyen megtapasztalni otthonuk kényelméből, hogy például milyen élmény lehet egy olyan étteremben étkezni, amely a világ másik felén található.

-mondta Homei Miyashita professzor.

Többfunkciós találmány

Miyashita egy körülbelül 30 diákból álló csapattal dolgozik. Kutatásaik során különféle ízekkel kapcsolatos eszközöket állítanak elő. Ilyen például az a villa, amely gazdagabb ízvilágot kölcsönöz az ételeknek.

Elmondása szerint a TTTV prototípusát saját maga építette. Fontolgatja, hogy piacra dobja a televíziót, amelynek kereskedelmi változatáról egyelőre annyit lehet tudni, hogy előállítási költsége 100 000 jen (285 ezer forint) körül mozog.

A professzor szerint hatalmas lehetőségek rejlenek a találmányban. Alkalmas szakácsok vagy sommelier-k távoktatására, de a televíziós kvízek és a főzőműsorok nyújtotta szórakozást is új szintre emelheti.

Miyashita már különböző cégeket is megkeresett, mondván, hogy a technológiát olyan eszközökhöz is fel lehetne használni, amelyek például egy szelet pirítósnak csokis vagy pizzás ízvilágot kölcsönözhetnek.


Ne hagyd ki!