Rohamosan terjed a koronavírus delta variánsa a vietnámi Ho Si Minh-városban, a hadsereg szigorú vesztegzár alá helyezte a világkereskedelem egyik legfontosabb gócpontját. Helyi szakértők figyelmeztettek, ha Vietnám nem enyhíti a korlátozásokat, kávéhiány alakulhat ki az egész világban.


Homokszem a gépezetben

A vietnámi szakszervezetek aggodalma nem alaptalan, ugyanis a Ho Si Minh-városban található kikötő a globális tengeri szállítmányozás egyik legfontosabb állomása. A Kínából Európába tartó óriási konténerhajók ebben a kikötőben „tankolnak fel" egyebek között rizzsel, teával és kávéval. A vietnámi Kávé- és Kakaószövetség más kereskedelmi szervezetekkel együtt felszólította az ország kormányát, hogy enyhítse az exportkorlátozásokat, különben a nemzetközi partnerek áremelkedésekre és kávéhiányra számíthatnak. Vietnám a világ egyik legnagyobb robusta kávébab-exportőre, a termék árfolyama idén már 50 százalékkal emelkedett. A robusta az instant kávék és egyes eszpresszó keverékek alapját képezi.

Hallgató fülek

A vietnámi közlekedési miniszter reagált az aggodalmakra, és elrendelte, hogy az ország déli részének regionális hatóságai enyhítsenek a különböző árukra, köztük a kávéra kiszabott szállítási korlátozásokon. A vietnámi termelők hónapok óta küzdenek a konténerhiánnyal és a brutális szállítási költségekkel, így az exporttilalom mérséklése hatalmas segítség lenne számukra.

Bajban a nagyágyúk

Vietnám bizonyos értelemben szerencsés helyzetben van, ugyanis „csak" a szállítmányozási iparág kihívásaival kell megküzdenie. A világ legnagyobb kávéexportőrével, Brazíliával már más a helyzet. Brazíliát évek, évtizedek óta nem látott szárazság és fagy sújtja, ami óriási kieséseket okozott a kávébab termésben, így az exportban is. Egyes jelentések szerint a dél-amerikai országban olyan súlyos fagykárok keletkeztek, hogy számos termelőnek újra kell ültetnie a földjeit. Ezzel az a baj, hogy egy kávécserje átlagosan három év után hozza az első termését.

Brazília felelős a világ kávéexportjának harmadáért. Ezzel messze ők a legnagyobb exportőrök. Tavaly több mint 1 millió 830 ezer tonnányi kávéval látták el a világot, ami körülbelül 4 milliárd dolláros bevételt jelentett a braziloknak.

A második Vietnám, de ők is elmaradnak az éllovastól 1 millió tonnával.

The Conversation

Friss

Fotó:Shutterstock

Ha zavarnak a szeméthegyek, itt és most te is tehetsz ellenük, mutatjuk

Hétfőtől lehet regisztrálni a legnagyobb belföldi hulladékgyűjtő eseményre, a TeSzedd! – Önkéntesen a tiszta Magyarországért akcióra - mondta Steiner Attila, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) államtitkára. Mutatjuk, hol.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó:Shutterstock

Orbán Viktor elmondta, mikor és hogyan kapnak vissza 600 milliárdot a családok

Az oltás működik, Magyarország működik – mondta a kormányfő az Országgyűlés őszi ülésszakának megnyitásaként. A miniszterelnök több fontos intézkedést is bejelentett, ezeket foglaljuk össze.

TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS
Fotó:Lounge Group

Két marketingmegoldás, ami még a szakmai guruk elismerését is kivívta

Az elmúlt másfél év legjobb szakmai megoldásának nevezték a Coca Cola és a Burger King egy-egy aktivitását a jövő heti budapesti Marketing Summitra készülő vállalati és ügynökségi vezetők. Újfent bebizonyosodott, hogy az önazonos reklám az, ami igazán hatásos.
TOVÁBBOLVASOM ÖSSZEOMLÁS

Ne hagyd ki!