4 darab bitcoin-érme csúszott ki egy barna bőr pénztárcából egy csillogó, kék felületre
Fotó: SHutterstock

Visa: a kisvállalkozások negyede tervezi a kriptovaluták elfogadását

A Visa pénzügyi szolgáltató cég nagyszabású, kilenc országra kiterjedő felmérést végzett, hogy feltérképezze, hogyan viszonyulnak a kisvállalkozások a kriptovalutákhoz. Sokan még mindig szkeptikusan állnak a tokenekhez, de mint kiderült, egyre több vállalkozás fontolgatja a nagyobb valuták elfogadását.


Valami elindult

A Visa felmérésében összesen 2250 kisvállalkozás vett részt. Egyebek között az USA-ból, Németországból, Írországból, Oroszországból, Kanadából, Kínából, Brazíliából és Szingapúrból is érkeztek válaszok.

Kiderült, hogy a vállalkozások nagyjából egynegyede azt tervezi, hogy már idén elfogadja a bitcoint és más egyéb kriptovalutákat fizetőeszközként.

A pénzügyi szolgáltató további 5000 vásárló véleményét is kikérte: 13 százalékuk arra számít, hogy a közeljövőben egyre több üzletben lehet majd kriptovalutákkal fizetni.

Külön érdekesség, hogy a kisvállalkozók 60 százaléka úgy véli, hogy hamarosan végleg befellegzik a készpénzes fizetésnek, nemes egyszerűséggel nem fognak többet kp-t elfogadni.

Aránytalan eloszlás

A felmérés rámutatott, hogy az egyesült államokbeli és a kanadai üzletek jobban ódzkodnak a digitális valutáktól, ezekben az országokban a válaszadók 19, illetve nyolc százaléka tervez a közeljövőben a kriptókkal. Ellenben az Egyesült Arab Emirátusokban, Hongkongban, Szingapúrban és Brazíliában a vállalkozók több 30 százaléka néhány hónapon belül meg akarja tenni az első lépést a tokenek világa felé.

A kripto-evangélistáknak bizakodásra adhat okot, hogy a válaszadók több mint kétharmada alapvető fontosságúnak tartja az új fizetési módok elfogadását üzleti gyarapodása szempontjából, így hamarosan tovább nőhet a tokenekkel hosszú távon tervező üzletek száma.

Nehéz megjósolni, hogy a kriptovaluták elfogadása milyen hatást fog gyakorolni az árfolyamokra, de rövid távon valószínűleg nem kell komolyabb változásokra számítani. Akkor viszont már más lesz a helyzet, ha világszerte többmillió, esetleg több tízmillió üzlet ajtajára kerül ki a felirat, hogy „kriptovalutát is elfogadunk”. Ez azonban még várat magára.

Csak idő kérdése

A Visa egy ideje már jelen van a kriptopiacon. Számos kártyaprogramja létezik. Továbbá a hálózata támogatni fogja az USD Coin használatát is a tranzakciók elszámolása során. Ez egy úgynevezett stablecoin, amelynek értéke közvetlenül az USA-dollárhoz van kötve.

Ahhoz azonban, hogy a kriptovalutákat, például a bitcoint csereeszközként lehessen használni, árstabilitásra van szükség. Ezen a véleményen van Vasant Prabhu, a Visa pénzügyi igazgatója is.

Ha az árfolyam néhány órán belül 60 000 dollárról 50 000 dollárra ingadozik, akkor egy kereskedő számára nagyon nehéz elfogadni a (bitcoint) valutaként. Nem tudom, hogy az olyan kriptovaluták, mint a bitcoin, valaha is csereeszközzé válnak-e. A stabilcoinok viszont azok lesznek

- mondta Prabhu, hozzátéve, hogy a Visa megkönnyítheti a partnerek számára ezeket a tranzakciókat, amikor eljön az ideje.

Ne hagyd ki!