budapest
Fotó: Shutterstock

Pánikra nincs ok, aggódni lehet: számos kockázatot rejt a magyar gazdaság

Részletes elemzést mutatott be Moody’s, amiben hosszasan értékelik a magyar helyzetet. A hitelminősítő Magyarország állapotát stabilnak látja, de rengeteg kockázattal számol.

Múlt hét pénteken a Moody’s érvényben hagyta az eddigi Baa2 besorolást Magyarország esetében és a stabil kilátáson sem változtattak. A hitelminősítő a héten kiadott egy részletes elemzést is Magyarországgal kapcsolatban, amiből kiderül: több külső és belső tényező is fenyegetheti a magyar gazdaság jelenleg stabil kilátásait – írja az Infostart a Portfolio alapján.

Az alapeseti forgatókönyvük viszont optimista: a Moody’s arra számít, hogy Magyarország végül megkapja a legtöbb jelenleg zárolt uniós forrást a mintegy 22 milliárd eurós keretből.

Az ország gazdasági erejét „a3"-ra értékelték, amit szerintük a „robusztus növekedési dinamika és a vásárlóerő-paritáson (PPP) mért egy főre jutó GDP is indokol". Az érvelés szerint a reál-GDP-növekedés a világjárványt megelőző években erős volt, 2014 és 2019 között átlagosan 4,1 százalékot tett ki.

Az orosz–ukrán katonai konfliktus negatív hatása miatt a fogyasztói árak megugrása révén a gyengébb külső kereslet és a bizonytalansági sokk hatására a reál-GDP növekedése 2022-ben is szilárd 4,6 százalékos maradt az egész évet tekintve, még ha az utolsó két negyedévben technikai recesszióba is került. Ezért a Moody's előrejelzése szerint

a magyar gazdaság 2023-ban elkerüli a recessziót, 0,8 százalékkal növekedhet éves szinten.

A hitelminősítő szerint a költségvetési politika szigorodni fog és a GDP-arányos adósság 2023-2024-ben tovább csökken. Ettől függetlenül az adósságfinanszírozási mutatók így is romlanak majd. A GDP esetében 2024-re felfelé módosították a korábbi 2,6 százalékos előrejelzésüket 3 százalékra.

Energiában stabilak vagyunk

Magyarország az egyik legkitettebb uniós ország az orosz gázfüggőség szempontjából, de a Moody's szerint z energiaellátás leállásának kockázata alacsony szinten van – hozzátették: jó előjel, hogy eddig nem volt semmilyen fennakadás, és Magyarország augusztus végén új gázszállítási megállapodást írt alá a Gazprommal.

Az ország emellett jelentős gáztárolói kapacitással rendelkezik, ráadásul a töltöttség február legvégén is 48 százalékon állt, ami az éves fogyasztás 30 százalékát lefedi. Azt is a stabilitást erősítő tényezőnek tekintik, hogy Magyarország hozzáféréssel rendelkezik a horvátországi Krk-szigetén lévő cseppfolyósított földgáz (LNG) terminálhoz.

A Moody's viszont rizikósnak tartja az energiafüggőségünket, ami várhatóan a következő években is megmarad. Emellett a kormány a gázfüggőséget a gáz villamosenergiával való helyettesítésével kívánja csökkenteni, amely szintén kockázatokat rejt.

Ne hagyd ki!