Menekülnek az informatikai szakemberek Oroszországból
Fotó: Shutterstock

Ezekbe az országokba léptek le az orosz informatikusok

Sokkal több informatikai szakember hagyhatta el Oroszországot, mint amivel korábban kalkuláltak. Az aktív orosz fejlesztők harmada vándorolhatott külföldre az ukrajnai háború kitörése után. Mutatjuk azt is, hová távozhatott rengeteg orosz.


Informatikai szakemberek tömegei távoztak Oroszországból

Az ukrajnai háború kezdete óta Oroszország techmunkásainak a tízezrei vették az irányt biztonságosabb szakmai közeget biztosító országok felé (sokan követve a munkát adó, szintén elvándorló cégeiket), ahol elkerülhetik a gazdasági szankciókat is.

A jelenségre a Kreml egyebek mellett azzal reagált, hogy márciusban elfogadott egy tervezetet, ami 2024-ig eltörölte a technológiai cégeknél dolgozó magánszemélyek jövedelemadóját, ezzel ösztönözve őket a maradásra.

A helyi munkaügyi szervezetek becslése szerint tavaly körülbelül 100 ezer informatikai szakember távozhatott az eurázsiai országból, nagyjából a fejlesztői bázis 10 százaléka. Azonban Johannes Wachs, a Budapesti Corvinus Egyetem docense a GitHubon gyűjtött adatai alapján arról ír a 45 ezer fejlesztői profilt vizsgáló tanulmányában, 2022. novemberére az orosz szoftverfejlesztők 11 százaléka, a fehérorosz fejlesztőknek pedig a 16 százaléka biztosan elhagyta az anyaországát. Nekik már más ország van beállítva lakóhelyként az említett oldalon.

A becslés

Továbbá az adatok fényében a szakember úgy becsüli, mára az aktív orosz szoftverfejlesztőknek akár a 28 százaléka, a fehéroroszoknak pedig 30 százaléka is külföldre települhetett. A legtöbb orosz fejlesztő pedig az Egyesült Államokba, Németországba, illetve Grúziába és Örményországba távozhatott.

A GitHubon elérhető tevékenységük alapján ráadásul ezek a szakemberek kimagaslóan produktívak voltak. Ennek rövid és hosszabb távon is nagyon komoly hatása lesz az orosz IT-szektorra, közvetve pedig az ország gazdaságára is. Érdekes azonban megjegyezni, hogy Ukrajnában a jelek szerint nem történt hasonló arányú fejlesztői emigráció. Ennek egyik magyarázata lehet, hogy a fiatal férfiaknak megtiltották az ország elhagyását, illetve hogy a legtöbben személyesen is motiváltak országuk védelmében

– írja a kutató

A hwsw megjegyzi, az éves orosz export bruttó 7,1 százaléka köthető az információtechnológiai és az infokommunikációs iparhoz.

400 ezer orosz menekült ebbe az országba a szankciók elől

Az idei év első három hónapjában a 10 millió dollárnál drágább ingatlanok tekintetében a dubaji lakáspiac volt a világon a legforgalmasabb. A Knight Frank kutatásából kiderül, 92 szerződést kötöttek összesen 1,7 milliárd dollár értékben a városban a vizsgált időszakban. Ugyanezekben a hónapokban Hongkongban 67-et 988 millió dolláros összértékben, New Yorkban 58-at 942 millió dollárért, Londonban pedig 36-ot együttesen 736 millió dollárért. Tavaly még az utóbbi állt az első helyen, éves szinten 246 darabbal, összesen 4,7 milliárd dollár értékben.

Az Egyesült Arab Emírségek lakáspiacának a felpörgése nem meglepő. Az ukrajnai háború kitörése óta az Oroszországgal szembeni nemzetközi szankciók elől menekülő oroszok közül sokan pénzügyi menedékként tekintettek az országra. A becslések szerint a konfliktus kezdete óta ötszörösére emelkedett az orosz lakosok száma az arab országban, és jelenleg 500 ezer körül alakul (az Emírségekben 9,4 millió ember élt 2021-ben).

Ne hagyd ki!