Elege lett az EU-nak az oroszokat kiszolgáló csempészekből
Fotó: Shutterstock

Remek üzlet az oroszoknak csempészni! Fel is virágzott a gazdaság

Számos területen csempészek bevonásával játszhatják ki a nyugati kereskedelmi szankciókat az oroszok. Ebben partnereik lehetnek Örményországban is. Az orosz-örmény kereskedelem felpörgése lendületet adott a kaukázusi ország gazdaságának is. Azonban elege lett a gyakorlatból az EU-nak.


Örmények és más csempészek is segíthetik a szankciók sújtotta Oroszországot

Azzal vádolja az amerikai kormány Mihail Pavljuk orosz nagyvállalkozót, hogy az oroszországi hadiiparnak rendkívül fontos, de szankcionált mikrocsipeket csempészik az eurázsiai országba. A fennálló kereskedelmi szankciókat tajvani, örmény és svájci fedőcégeken keresztül kerüli ki, azokon át juttatja el a termékek Moszkvának. Azonban Pavljuk tagadja a vádakat. Mint mondja, a cégei kizárólag polgári célokra fejlesztett eszközöket forgalmaznak - írja a Bloomberg.

A Portfolio megjegyzi, brit oknyomozók szerint Moszkva - számítva a retorziókra - a háború előtt készleteket halmozott fel ilyen cikkekből. Viszont azok mostanra elfogytak, ezért van szüksége csempészekre.

A szankciók után különös nagyot bővült a kereskedelem Oroszország és Örményország között. Ebből a szakértők arra is következtetnek, Jereván aktívan részt vesz a szabályok megkerülésében. Részben emiatt az Európai Unió kiterjesztené a kereskedelmi szankciókat, ami nehéz helyzetbe hozná a kaukázusi országot.

Örmények segítik ki a nyugati autókra vágyó oroszokat is

Alacsony áron viszik be Örményországba az Európából és Amerikából származó, gyakran totálkáros autókat is az ország autókereskedői. A használt járműveket helyben felújítják, majd többnyire oroszoknak, gyakran orosz autódílereknek értékesítik tovább. Megtehetik, hiszen Örményország és Oroszország vámuniót alkotnak, viszont az előbbire nem vonatkoznak az ukrajnai háború miatt hozott nyugati gazdasági szankciók.

2022 januárjában - a háború előtt - Örményország 2,8 millió dollár értékben importált autókat az Egyesült Államokból. 2023 első hónapjában ez az egyhavi érték már 29,5 millió dollár volt. Az Oroszországba irányuló örmény autóexport értéke tavaly januárban 800 ezer dollárt ért el, idén az első hónapban pedig 180 millió dollárt.

Pörög az örmény gazdaság

Miután a szankciók miatt számos importtermékből hiány alakult ki Oroszországban, manapság Törökország, Örményország, Kína, Kazahsztán és más közép-ázsiai országok rendelik meg ezeket az árukat Európából és az Egyesült Államokból, majd jelentős haszonnal továbbértékesítik oroszoknak.

A reexport az örmény kereskedelem hatalmas fellendülését hozta tavaly. Örményország gazdasága rekordszintű, 12,6 százalékos növekedést ért el 2022-ben, ami több mint a kétszerese a 2021-es, 5,7 százalékos értéknek. A folyamat idén is folytatódott, hiszen az első fél évben 12,1 százalékos volt a gazdasági gyorsulásuk éves alapon. Az Oroszországba irányuló örmény export pedig nagyjából megháromszorozódott tavaly a 2021-es adatokhoz képest, és mintegy 2,4 milliárd dolláros forgalommal zárta 2022-t.

Ne hagyd ki!