Már látszik, mekkora kárt okozott az európai cégeknek, hogy kivonultak Oroszországból
Fotó: Shutterstock

Több cég egyszerre vesztett és szakított nagyot a háborún

Kiszámolták, mekkora kárt okozott az európai vállalatoknak, hogy az ukrajnai háború kitörése után kivonultak Oroszországból. Úgy tűnhet, leginkább az olajjal és a gázzal foglalkozó cégek sínylették meg a történteket. Azonban az energiahordozók megugró ára kárpótolhatta a veszteségeiket.


40 000 milliárd forint veszteség

Az olyan közvetett hatások nélkül, mint például az energia- és az alapanyagárak emelkedése, több mint 100 milliárd euróra, azaz átszámítva nagyjából 40 000 milliárd forintra becsülik azon európai cégek kárát a Financial Times elemzői, amelyek miután Oroszország megtámadta Ukrajnát, retorzióként vagy kényszerűségből kivonultak az eurázsiai országból. A szakértők a számításaikhoz 176 ilyen cég jelentését vették alapul.

Hozzátették, ennél is jóval nagyobb lehet a veszteség az olyan friss, orosz döntések miatt, mint a Fortum és az Uniper gázimportőrök irányításának átvétele, vagy a Danone és a Carlsberg kisajátítása. Ráadásul a károk tovább nőhetnek, hiszen a háború előtt jelenlévő 1871 európai tulajdonú cég több mint fele még mindig üzemel Oroszországban.

Kiderült, hogy a szálak elvágása jelentette a legjobb stratégiát a háború kitörése után. Minél gyorsabban távozott egy cég az orosz piacról, annál kisebb volt a vesztesége

- idézi Nabi Abdullaevet, a Control Risks stratégiai tanácsadó képviselőjét a HVG.

A legalább 100 milliárd eurósra becsült veszteségnek a jelentős része (összesen 40,6 milliárd) három céghez köthető: az elsősorban az olaj- és gázszektorban érdekelt BP, Shell és TotalEnergies vállalatokhoz. Azonban a háború következtében megugró gáz- és olajárak részben vagy egészeben kárpótolhatta ezeket a multikat a veszteségeikért, hiszen összesen 95 milliárd eurónyi profitot termeltek tavaly.

Románia lehet az elvándorló cégek egyik célállomása

Az Ernst&Young (EY) pénzügyi szolgáltatásokkal foglalkozó nemzetközi cégcsoport szakértői már korábban felhívták rá a figyelmet, hogy az Ukrajnából és Oroszországból elvándorló vállalatok egy része idővel Romániában, esetleg Lengyelországban köthet ki.

Többszáz milliárdos befektetésekről van szó, melyek eltűnnek vagy eladják vagy pedig áthelyezik őket Oroszországból, Fehéroroszországból és Ukrajnából. Egy költözési folyam lesz, de hova? Keletre nemigen tudnak menni, a balti államok kapacitása minimális, talán Szlovéniába, azonban a legnagyobb potenciállal a beruházások odacsábítását illetően Lengyelország és Románia rendelkezik

nyilatkozta korábban Alex Milcev, az EY romániai adóügyi- és jogi tanácsadási részlegének vezetője.

A szakember szerint Románia azért lehet vonzó az Oroszországból elvándorló multinacionális cégeknek, mivel még mindig meglehetősen olcsó és elég jól képzett a munkaerő, az informatikai ágazat fejlett, továbbá nagy a fejlesztési potenciál a logisztikában és az infrastruktúrában.

Ne hagyd ki!