Pigcasso és a gazdája, a malac épp az új festményét készíti egy épületben

Rekordot döntött Pigcasso, a  művészi hajlamú malac

A világhírű festőmalac legújabb festménye több mint 8,5 millió forintnyi fontért kelt el.


Vágóhídról a művészvilágba

Pigcasso művészkarrierje öt évvel ezelőtt kezdődött, amikor jelenlegi gazdája, Joanne Lefson kimentette a vágóhídról. Az állatvédő hamar felismerte, hogy nem egy szokványos sertéssel van dolga. Lefson elmondta, hogy egyszer véletlenül ecseteket hagyott a disznóólban, amelyek iránt kiemelt érdeklődést mutatott a leendő Pigcasso. Mikor észrevette, hogy nemcsak gyűjtögeti, hanem próbálja rendeltetésszerűen használni az eszközöket, úgy döntött, teret ad a malacnak, hogy kibontakoztassa művészi tehetségét.

Ez jó ötletnek bizonyult, Pigcasso ugyanis rövid időn belül világhírnévre tett szert. Festményei átlagosan 4000 dollárért kelnek el, művészetét az expresszionizmus jellemzi. Ahogy az egy művésztől elvárató, az elkészült alkotásait szignózza is: beledugja az orrát a festékbe, majd rányomja a vászonra. Pigcasso nem fukarkodik a sikerével, gazdája a befolyt összegeket jellemzően egy dél-afrikai segélyszervezetnek, a Farm Sanctuary-nek utalja át.

Ahogy teltek az évek, a sertés egyre ügyesebb lett, decemberben pedig elérkezettnek látta az időt, hogy megpróbálja megdönteni az állati művészvilág 2005-ben felállított rekordját.

Évtizedes rekord

Az állatvilágban nem példa nélküli, hogy egy ambiciózus, művész lelkületű jószág ecsetet ragadjon. Az 1950-es években Congo, a londoni állatkert festő csimpánza igazi sztárnak számított. 2005. június 20-án árverésre bocsátották három festményét, amelyekért egy amerikai gyűjtő 14 400 fontot (6,135 millió forint) ajánlott fel. Korábban soha senki nem adott ki ennyi pénzt olyan műalkotásért, amit egy állat készített.

Több mint 16 évet kellett rá várni, de végül megdöntötték Congo rekordját. Pigcasso „WILD AND FREE” nevű alkotása a közelmúltban 20 000 fontért, átszámítva nagyjából 8,5 millió forintért kelt el.

Ez nem csak egy feltűnő és gyönyörű festmény – ez egy különleges pillanat Pigcasso és a haszonállatok számára. Nem lehet úgy ránézni, hogy az ember ne tulajdonítana nagyobb értéket intelligenciájuknak, egyéniségüknek és kreativitásuknak.

-mondta Joanne Lefson.

Komoly érdeklődés övezte a műalkotást, amely a listázást követő 72 órán belül elkelt.

Gratulálunk Pigcassonak!

Ne hagyd ki!