Az emmentaler jóideje eredetvédett megjelölés Svájcban
Fotó: Shutterstock

Eldőlt, maradhat-e nem svájci ementáli az üzletek polcain

El akarják érni a svájciak, hogy csak Svájc Emmental nevű völgyéből származó sajtok kaphassák meg az ementáli/emmentaler nevet. Döntött az Európai Unió Bírósága az eredetvédelmi ügyben.


Maradhatnak a nem svájci ementáli sajtok az üzletekben

Az Európai Unió Bírósága (EUB) szerint az ementáli (németül emmentaler) elnevezés nem utal földrajzi eredetre, csak egy sajttípusra, emiatt nem kaphat uniós trade mark védettséget. Így maradhatnak a tagállamok boltjainak a polcain a nem a svájci Bern kantonban fekvő Emmentalból származó sajtok is ementáli/emmentaler megnevezéssel. Igaz, ha az EUB ellenkezőleg döntött volna, akkor is maradhattak volna, viszont nem szerepelhetett volna rajtuk az említett elnevezés.

A VG megjegyzi, Svájcban az emmentaler 2006 óta eredetvédett jelölés. Azonban a védettséget szinte kizárólag az országon belül tudják betartatni. Emmental völgyében jelenleg is nagy mennyiségben gyártanak sajtot. Csak 2021-ben több mint 10 ezer tonnát exportáltak emmetalerből. Az alpesi ország egyébként is hatalmas sajttermelő és -eladó: az ott termelt tej majdnem feléből sajtot gyártanak, több mint hétszázfélét. Két éve nagyjából 68 ezer tonnát exportált az ország, négyötöd részben az Európai Unióba.

Magyar sajt is bekerült a világ legjobbjai közé

Egyébként a világ legrangosabbnak tartott sajtversenyét, a World Cheese Awards-ot tavaly a wales-i Newportban tartották. A kétévente megrendezett eseményen 2022 és 2023 legjobb sajtját is megválasztották.

Összesen 40 ország 4434 sajtjának a bírálata után 98 szuper aranyat (super gold) osztott ki a zsűri. Ezek közül a legjobbnak az érlelt, omlós, tehéntejből készült svájci Le Gruyère AOP surchoix-t választották a Vorderfultigen and affineur Gourmino-tól. A második helyen az olasz Gorgonzola Dolce DOP végzet a De’ Magitól. A dobogó harmadik foka egy holland versenyzőnek, Alde Fryskének jutott a De Fryske sajtkészítményéért.

A versenyen négy magyar sajtot is bíráltak. Közülük az Etyeki Kecskesajt Manufaktúra Etyeki Éji Sudár sajtja elnyerte a super gold minősítést, két másik tételük pedig bronz besorolást szerzett. Tolner Kata egyéni vállalkozó Röglyukas Félkemény Sajtja szintén a bronz kategóriában kapott helyet.

Több alapanyaga lehet a vegán sajtokban

Egyébként 40 éve velünk vannak a tejmentes sajtok is. Korábban kicsi volt az érdeklődés a termékre, azonban napjainkra ez megváltozott. Jelenleg több cég is jelen van a magyar piacon ilyen készítményekkel.

Manapság talán a leggyakoribb alapanyaga a növényi sajtoknak a szója, hiszen abból készül a tofu, amelynek az íze és az állaga is hasonlít egyes sajtfélékéhez. Tofut a szójababból nyert folyadék (szójatejként is említik) megaltatásával és a visszamaradt „túró” összenyomásával készítenek. Azonban más alapanyagokból és azok kombinációjából is készülhetnek növényi sajtok. A szója mellett gyakoriak például a csicseriborsóból, speciális lisztekből, gyökérzöldségekből készült termékek is. De többféle mag is van, amelyek szintén az ilyen termékek alapanyagául szolgálnak. Ilyen például a makadámdió, pekándió, fenyőmag, napraforgómag, tökmag, vagy a mandula.

Ne hagyd ki!