Srí Lanka utcakép színes ruhába öltözött emberekkel
Fotó: Shutterstock

Tényleg benzin nélkül maradt egy teljes ország

A Srí Lanka-i energiaügyi miniszter arra figyelmeztetett, hogy már csak egy napra elegendő benzin maradt az országban, és a következő szállítmány csak két hét múlva érkezik.

Az ázsiai országban a múlt héttől már nem tankolhatnak a nem létfontosságú feladatokat ellátó járművek.

Lesz, de hogy fizetnek?

Srí Lankát hetven éve nem tapasztalt válság sújtja, miután az országnak nincs elég pénze ahhoz, hogy fizessen az import üzemanyagért, élelmiszerért és gyógyszerért.

Kanchana Wijesekera energiaügyi miniszter újságírók előtt azt mondta, hogy a 22 milliós országban mindössze kevesebb mint 13 ezer tonna dízel és 4 ezer tonnányi benzin maradt, ami normál használat mellett egy napra elegendő.

A következő benzinszállítmány csak július 22-23-án érkezik Srí Lankára. Dízelből ugyanakkor már a hétvégén kapnak, de a helyzet így sem rózsás, mert az országnak nincs elég pénze arra, hogy fizessen a tervezett üzemanyag- és nyersolaj behozataláért.

A Srí Lanka-i nemzeti bank csak 125 millió dollárt tud adni az üzemanyagokért, ami sokkal kevesebb, mint a tervezett és megrendelt 578 millió dolláros szállítmány.

Az országnak közben már van egy összesen 800 millió dolláros tartozása hét beszállító felé idei vásárlások után.

Mentőcsomag kell

Srí Lankán magánkézben lévő gépjárműveket a jövő hétig nem lehet tankolni a kutaknál. Szakértők szerint ez az első ilyen drasztikus döntés az 1970-es években tapasztalt olajkrízis óta. Akkor Európában és az Egyesült Államokban is csak bizonyos mennyiségű üzemanyagot lehetett vásárolni, Srí Lankán most az átlagembereknek semmit.

A szigetállam 1948-as függetlenné válása óta még nem volt ilyen mértékű gazdasági válság. Az Egyesült Királyságtól való elszakadás után most először nincs elegendő valuta az országban, amellyel fizethetnének a létfontosságú árucikkekért.

A súlyos üzemanyag-, élelmiszer- és gyógyszerhiány óriási mértékű áremelkedést okoz. A colombói vezetés a múlt héten újabb tárgyalássorozatot folytatott a Nemzetközi Valutaalappal egy 3 milliárd dolláros mentőcsomagról. Egyezségre egyelőre nem jutottak, bár állítólag jelentősen közeledtek az álláspontok a szükséges makrogazdasági és strukturális lépésekről.

Az országban korábban arra szólították fel a gazdákat, hogy vessenek rizst, illetve heti egy plusz szabadnapot adtak a közszolgáknak, hogy élelmiszert termeljenek.


Ne hagyd ki!