Teve a tengerparton lila sapkában
Fotó: Shutterstock

Ebben az országban is fogytán az élelem és az üzemanyag

Tunéziában korlátozni kezdték egyes alapvető élelmiszerek árusítását, ideértve az étolajat, a cukrot és a vajat; az üzemanyaghiány miatt pedig óriási sorok kígyóznak a benzinkutak előtt.


Néhány élelmiszerüzletbe egyes alapvető árucikkekből csupán egy darabhoz lehet hozzájutni, a tankolás miatt sorban állók közben blokkolják a forgalmat a főváros, Tunisz egyes részein.

Ársapka

Kais Saied elnök és kormánya egyelőre nem kommentálta az áruhiányt, azt leszámítva, hogy bejelentette: a spekulánsok megjárják. Emellett kirúgta az ország üzemanyagelosztásárt felelős cégének vezetőjét.

A kormány sok importcikkre kirívóan alacsony ársapkát állapított meg, miközben a globális áruhiány miatt a beszerzési árak felszöktek.

A tuniszi kormány a nyáron már két részletben kapott segítséget a Világbanktól és az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Banktól gabonavásárláshoz, valamint ugyancsak várakozik egy mentőcsomagra a Nemzetközi Valutaalaptól a központi büdzsé finanszírozásához, illetve az adósságok rendezéséhez.

Áruhiány

Nincs olaj, cukor és vaj, nagyon kevés maradt kekszekből és snackekből – mondta egy tuniszi boltos a Reuters tudósítójának. Egy vásárló pedig arról számolt be, hogy sehol sem talált ársapkás étolajat, a többit pedig nem tudja megfizetni.

A helyzet napról napra romlik, és nem tudom, mit fogunk tenni

– mondta.

Silwan al-Samiri, a benzinkutas szakszervezet egyik vezetője azt mondta, hogy a kormánynak megoldást kell találnia az importáruért való fizetésre. Saied elnök egyelőre nem sokat árult el gazdaságpolitikájáról azóta, hogy 2021 júliusában megkaparintotta a hatalom nagy részét, ellenfelei szerint puccsal. Bár közleményeiben gyakran kritizálta a korrupciót és a spekulánsokat.

Srí Lanka, Kuba és Laosz hasonló gondokkal küzd.

Ne hagyd ki!