Óriási a feketepiac részesedése az ukrán dohánypiacból
Fotó: Shutterstock

Az illegális dohánykereskedelemnek is betett a háború

Visszaesett az ukrán dohány-feketepiac forgalma 2022 végére. Így is tavaly minden ötödik értékesített dohányáru volt illegális termék Ukrajnában.


Zsugorodott, de még mindig hatalmas az ukrán dohány-feketepiac

Az ukrán dohánykereskedelem 19,9 százalékát tehették ki volumenre az illegális dohánytermékek tavaly a Kantar Ukraine beszámolója szerint. Azonban a piaci részesedésük jelentősen visszaeshetett az év végére – írja a Kárpáti Igaz Szó.

Ugyanakkor emelkedett a hamisított termékek (6,6 százalék) és a Duty Free felirattal ellátott vagy exportra szánt, illegálisan értékesített áruk részaránya (11,7 százalék) a piacon. Egyébként az utóbbi kategóriába tartozó cigisdobozok 64 százalékán szerepelt olyan felirat, amely szerint a Vinniki Dohánygyárban gyártották. Többségük Duty Free Compliment cigaretta volt.

A dohány-feketepiac elsősorban Harkiv, Dnyipropetrovszk, Odessza, Hmelnickij, Zaporizzsja és Csernovic megyékben összpontosul. Ezek a régiók termelik az össze hamisított és egyéb illegális ukrán cigaretta 68 százalékát.

2022-ben nőtt az illegális dohánytermékek kioszkokon keresztüli értékesítés. A legfrissebb adatok szerint e termékek 63 százalékát a legális termékek mellett az üzletekben is árusítják

- idézi a tanulmányt a portál.

Több mint háromszor annyiba került az ír cigi, mint a magyar

Ukrajnában híresen olcsó a cigi (nagyjából 1,75 euró volt az átlagár tavaly, de az illegális áru ettől olcsóbb lehetett) az Európai Unió keleti országainak árszintjéhez viszonyítva is. Az EU-n belül Bulgáriában (2,77 euró) a legalacsonyabb, Írországban (13,43 euró) a legmagasabb a dobozos cigaretták kiskereskedelmi átlagára, de a magyar árszabás is (3,95 euró) a legkisebbek között szerepel a Statista legfrissebb adatai alapján.

Egy doboz cigaretták kiskereskedelmi árait nagyban meghatározzák az adott ország adói. A dohánytermékeknél az adónak az uniós szabályozás szerint legalább 90 eurónak kell lennie 1000 szálanként, és el kell érnie az eladási ár 60 százalékát (ez utóbbi alól mentesül az a tagállam, ahol a jövedéki adó eléri a 115 eurót 1000 szálanként). Magyarországon egy 2000 forintba kerülő doboznál mintegy 425 forint az áfa és 940 forint a jövedéki adó.

A második legdrágább ország Franciaország (10,19 euró), a harmadik pedig Finnország (8,6 euró). A 26-os listán Magyarország a 19. Előtte Horvátország (4,02 euró), mögötte pedig Románia (3,91 euró) áll. Azonban a romántól alacsonyabb áron kínálják a cigit a hazánkkal szomszédos Szlovéniában (3,81 euró) és Szlovákiában (3,46 euró) is. Az utóbbinál pedig csak a lengyeleknél (3,22 euró) és a bolgároknál olcsóbb a termék.

Ne hagyd ki!