Nem jó hír Európának
Fotó: Shutterstock

Leállások zavarhatják meg a világ üzemanyag-ellátását

Amerikai olajfinomítók terveznek karbantartást a tavasszal, ami ideiglenes üzemleállásokkal is együtt jár. A munka egybeesik a következő Oroszországgal szembeni uniós szankciók indulásával. Szakemberek attól tartanak, hogy a helyzet üzemanyaghiányt eredményezhet a világpiacon.


Karbantartás várható amerikai olajfinomítóknál

A korábbi években megszokottól kétszer több olajfinomítón terveznek karbantartást és fejlesztéseket az idén tavasszal az Egyesült Államokban. A korszerűsítések segítségével szeretnék pótolni a világjárvány és az energiaválság miatti korábbi kimaradásaikat. A munka átmeneti finomító-leállásokkal jár, ami ideiglenesen megnövelheti az üzemanyaghiány kockázatát a világpiacon, így Európában is - írja a Reuters.

A fejlesztések legalább 15 finomítót érinthetnek májusig az IIR Energy adatszolgáltató jelentése szerint. Február közepén pedig napi 1,4 millió hordóval fog csökkenni a feldolgozói kapacitás, ami a korábbi karbantartások alatt megszokott érték duplája.

Nem örülhet az EU

Európai szemszögből rossz hír, hogy az amerikai fejlesztések nagyjából egy időbe fognak esni a következő Oroszországgal szembeni uniós szankciók kezdetével. Tehát a benzin- és gázolajkínálat átmenetileg beszűkülhet a világpiacon, valamint emelkedhetnek az árak.

Február 5-én lép életbe az orosz kőolajtermékek behozatalára vonatkozó tilalom az Európai Unióban. Elemzők arra számítanak, hogy az újabb szankciók növelni fogják a keresletet az amerikai üzemanyagokra.

Sok üzem nem akarta leállítani a termelést tavaly, amikor ki kellett pótolni az üzemanyaghiányt, de ezt a munkát el kell végezniük, mielőtt nagyobb hibák lépnek fel a rendszerben

- idézi John Auerst, a Refined Fuels Analytics elemzőjét a VG.

Javíthat a helyzeten, hogy a TotalEnergies a texasi Port Arthur-i finomítójában hamarosan újraindítja a termelést, ami december állt le a fagyos időjárás miatt. Emellett új kapacitások is megjelennek a világpiacon. Például bővül az Exxon texasi Beaumont finomítója, valamint Irak és Kuvait is növelheti a termelést ebben a félévben.

A világpiaci ár feléért kínálja Oroszország az olaját

Egyébként az Oroszországra kivetett szankciók rendkívül leverték az orosz olaj árát. Az Ural típusú kőolajért 38 dollár környékén is fizettek a piacon a napokban, amíg a Brent mintegy 80 dollárba került akkor. Igaz, hogy az előbbi kicsit mindig olcsóbb, de az ukrajnai háború kitörése óta sem volt ekkora különbség a két árszint között.

Az Európai Unió december 5-én állította le szinte teljesen az orosz tengeri nyersolajimportot. Ezzel Oroszország legfontosabb exportpiaca zsugorodott össze. Emellett az EU a G7-es országokkal (Franciaország, Kanada, Németország, Olaszország, Japán, Egyesült Királyság és az Egyesült Államok) együtt 60 dolláros ársapkát húzott a külső, harmadik országokba irányuló orosz olajszállításokra.

Ne hagyd ki!