Lassan beköszönt a nyár, a forró napokon is fontos, hogy megfelelő mennyiségű tápanyagot vigyünk be a szervezetünkbe. Ajánlott rengeteg zöldséget, gyümölcsöt és teljes kiőrlésű gabonát enni. Alábbi cikkünkben azt mutatjuk be, mit érdemes elkerülni, mert árt az immunrendszerünknek.
Egy 2021-es Toxicology Reports-ban megjelent tanulmány kimutatta, hogy az alkoholtartalmú italok jelentősen csökkentik a gyomorban lévő jó baktériumok számát. Továbbá negatívan befolyásolják az immunrendszer antitesttermelő képességét is, így testünk nehezebben küzd meg a kórokozókkal. Nem utolsó sorban az alkohol kedvezőtlenül hat az alvásminőségünkre, a megfelelő pihenés hiánya pedig köztudottan rombolja az immunrendszerünk hatékonyságát.
Akár fekete teát, kávét, vagy kólát iszunk, a bennük lévő koffein minden bizonnyal befolyásolja az alvásunkat, hosszabb távon az ellenállóképességünket.
Tipp: Érdemes a nap utolsó, koffeint tartalmazó italát elalvás előtt 6-8 órával elfogyasztani.
Az optimális bélműködésünkhöz elengedhetetlen a megfelelő rostbevitel, ezt azonban ne a finomított szénhidrátoktól várjuk el. A fehér lisztből készült pékáruk például szinte alig tartalmaznak rostot. Továbbá gyulladásfokozó hatást is kifejtenek a szervezetben.
Így több érv is szól amellett, hogy inkább rozsból készült pékárut, illetve reformköreteket –hajdinát, árpát vagy quinoát – fogyasszunk.
Az elmúlt évtizedekben sokszor hallhattunk a cukorfogyasztás különböző káros következményeiről. Az elhízás, a diabétesz vagy akár a fogszuvasodás mellett viszont sok más negatívum is köthető a népszerű édesítőszerhez. Egyrészt rendszeres fogyasztása megváltoztathatja a bélmikrobióta összetételét, -így az immunrendszer kevésbé lesz hatékony a fertőzésekkel szemben-, emellett emeli a vércukorszintünket is.
Tipp: Ha édesebbé tennénk valamit, vegyünk elő mézet.
A Respiratory Research folyóiratban 2023-ban publikált kutatás arra világított rá, hogy a sófogyasztásunk kapcsolatban áll az alvási apnoe rendellenességgel. Az ebben szenvedőknél légzési nehézségek lépnek fel alvás közben, ami csökkenti pihenésük minőségét és így egyben immunrendszerük hatékonyságát is.
A Magyar Mezőgazdaság cikke szerint ezek az immunrendszerünkre veszélyes vegyületek főzés során, leginkább magas hőmérsékleten jönnek létre. A Nutrients folyóiratban megjelent egyik 2020-as tanulmány azt bizonyította be, hogy ezek az anyagok gyengítik a bélrendszer egészségét, csökkentik a jótékony baktériumok számát és növelik a gyulladásos folyamatokat.
Ha túlzásba visszük a vörös hús fogyasztását, akkor pórul járhatunk, ezt a táplálékot nehezen tudja lebontani a szervezetünk, így krónikus gyulladások és leharcolt immunrendszer lehet a végeredmény.
Támadnak a kullancsok, és még ezt tetézi, hogy egy mutáns fajra is bukkantak a szakemberek, amelyet most vizsgálnak, milyen veszélyeket hordoznak az emberekre és az állatokra.
Az egyoldalú műtrágyázás tönkretette a magyar termőföldeket, ennek következtében a hazai növénytermesztők évről-évre egyre alacsonyabb hozammal tudnak működni, ami sajnos szerepet játszik a…
rectangle
rectangle 2
A legfontosabb hírekért
iratkozz fel hírlevelünkre!