Fordul a piac, évek óta nem láttunk ilyet
Fotó: Shutterstock

Feje tetejére állt a magyar használtingatlan-piac

Rengeteg használt ingaltan kerül a hazai piacra. Azonban a lakások jellemzően túlárazottak, és az érdeklődő is kevesebb, mint korábban. Akik vásárolnának, azokat egyre jobban érdeklik a terhelt, de olcsóbb ingatlanok.

Megfordul az ingatlanpiac

Laczi Csaba, az OTP Ingatlanpont budapesti régióvezetője szerint tavaly akkora volt a kereslet a használt ingatlanokra, hogy amit meghirdettek, hamar el is kelt. Viszont most változóban van a piac. Kevesebb az érdeklődő, pedig nagy a kínálat.

Soha ennyi új megbízás nem érkezett a használtingatlan-piacról, mint szeptemberben

tette hozzá Piros Szilvia, az OTP Ingatlanpont dél-alföldi régióvezetője a Napi.hu-nak.

Más oldalról is megváltozott az ingatlanpiac. Az embereket olyan lehetőségek is érdeklik, melyektől korábban ódzkodtak: egyre jobban keresik például az olcsóbb, osztatlan közös tulajdonú, vagy túlzottan megterhelt ingatlanokat.

Az ingatlanosok szerint a túlárazás egyik oka, hogy a tulajdonos gyakran nem az eladhatóság szerint árazza be az ingatlanát, hanem azt nézi, hogy neki mennyi pénzre lenne szüksége. Az elvárások és a reális lehetőségek nem mindig vannak egymással összhangban. Emellett előfordul, hogy belekalkulálják a kért árba a lakásukkal kapcsolatos érzelmeiket is. Eddig hónapról hónapra drágultak az ingatlanok, ezért reflexből így áraznak. Nem érzik, hogy megváltozott a piac, ezért inkább lefelé kellene korrigálniuk. Mindezek ellenére vannak jó adottságú és jól árazott ingatlan, amelyek hamar elkelnek.

Hét éve nem volt erre példa a hazai ingatlanpiacon

Csökkent a lakóingatlanok kereslete szeptemberben az ingatlan.com adatai szerint is. Éves szinten 10 százalékkal zsugorodott az ezer eladó lakásra és házra jutó érdeklődések száma a portálon.

Balogh László, az oldal vezető gazdasági szakértője szerint a lakások és a házak piaca kezd elválni egymástól: amíg az előbbi 8 százalékos visszaesést könyvelt el 12 hónap alatt ezer hirdetésre vetítve, az utóbbinál a csökkenés 13 százalékos.

Több mint 37 ezer eladó lakás- és házhirdetést adtak fel a tulajdonosok és az ingatlanközvetítők az előző hónapban. Az elmúlt hét évben szeptemberben egyszer sem hirdettek meg ilyen sok házat, mint most. A szakember szerint ez azzal magyarázható, hogy sokan még jó áron próbálnak túladni a magasabb energiafogyasztású és nagyobb alapterületű házukon. Az eladási hullám a téli hónapokban tetőzhet.

A kínálatbővüléssel párhuzamosan kialakuló keresletcsökkenés miatt a lakáspiaci drágulás lelassulhat, különösen a felújításra szoruló családi házaknál. Kérdés, hogy a házukat eladó tulajdonosok közül hányan jelennek meg vásárlóként a lakások piacán és mekkora extra keresletet generálnak majd ezek iránt. A házakból lakásba költözők ugyanis támaszt adhatnak az eladó lakások árainak

- véli Balog László.