Egy injekcióstűt és az oltóanyagot tartalmazó üvegcsét tartja kezében egy egészségügyi dolgozó.
Fotó: 123RF

Újabb cégek döntöttek a kötelező oltások ügyében, vegyes a kép

A Spar nem teszi kötelezővé a koronavírus elleni védőoltást, míg a Richter igen. A MÁV-Volán-csoportnál pedig két nap pótszabadságot kapnak a dolgozók, ha november 30-ig beoltatják magukat.

A Richter kötelezővé teszi az oltást

A nagyobb vállalatok közül eddig a Richter az egyetlen, amely kihasználva a november 1-jétől fennálló lehetőséget kötelezővé tette alkalmazottai számára a koronavírus elleni védőoltást. Orbán Gábor, a cég vezérigazgatója a társaság háromnegyedéves eredményeiről tartott sajtótájékoztatón jelentette be a döntést, amelyet a dolgozók egészségének, a munkahelyek védelme, a termelés folyamatosságának biztosításával indokolt.

A Spar Magyarország azt közölte, hogy 14 ezer munkavállalója számára nem teszi kötelezővé a koronavírus elleni védőoltást, de arra buzdítja minden egyes dolgozóját, hogy lehetőség szerint oltassa be magát. A vállalat emellett minden működési területén kötelezővé teszi a munkavállalók számára a maszkhasználatot a vásárlók és a dolgozók védelme érdekében.

A MÁV-Volán-csoportnál pedig a Népszava beszámolója szerint az a döntés született, hogy két nap pótszabadságot kapnak a cégcsoport dolgozói, ha november 30-ig beoltatják magukat. A csoportszintű érdekegyeztető tanács ülésén született döntés értelmében az 57 ezer dolgozót foglalkoztató vállalatnál egyelőre sehol nem rendelik el az oltási kötelezettséget, hanem ezzel az ösztönző lépéssel próbálnak minél több munkatársat rábírni a védőoltások felvételére.

Van, ahol 50 ezret adnak az oltásért

Arról már korábban beszámoltunk, hogy a kiskereskedelmi láncok közül a Tesco és a Lidl nem teszi kötelezővé az oltást munkavállalóik számára. Arról is írtunk a G7 cikke alapján, hogy a Mol, az OTP vagy a BKV vizsgálja még a helyzetet.

A november 1-jén hatályba lépett kormányrendelet alapján ha a dolgozó a védőoltást a munkáltató által meghatározott határidőn belül nem veszi fel:

  • akkor a munkáltató fizetés nélküli szabadságot rendelhet el,
  • ha pedig a dolgozó egy éven belül továbbra sem veszi fel az oltást, akkor a munkáltató a jogviszonyát felmentéssel, illetve felmondással azonnali hatállyal megszüntetheti.

A cégek azért nem rendelték el eddig nagy számban az oltások kötelezővé tételét, mert a mostani munkaerőpiaci helyzetben nagy részük számára igen jelentős kockázat lenne egy ilyen lépés. Nagyszámú alkalmazott eshet ki emiatt, akiket igen nehezne lehetne pótolni.

Arról is beszámoltunk, hogy az egyik hazai fémnagykereskedő, a 75 főt foglalkoztató Martin Metals azt a döntést hozta, hogy 50 ezer forintot ad minden munkavállalójának, aki beoltatta vagy a közeljövőben beoltatja magát. A döntést azzal indokolták, hogy nincsenek abban a helyzetben, hogy a munkalehetőség felfüggesztését használják eszközként az oltások elfogadtatására. Kohászati cégként inkább a munkaerő megtartása szerepel náluk napirenden.

Arról ITT írtunk, hogy a miniszterelnök mivel indokolta az oltások elrendelésének munkaadókra bízását.