Nyitóképünk illusztráció

Photo by Mike Benna on Unsplash

Már nem Ukrajnán át jön az orosz gáz Magyarországra

Tizenöt évre szóló szerződést kötött a magyar állam az orosz óriással, a Gazprommal földgáz szállításáról.


Ausztria és Szerbia felől érkezik

A megállapodást augusztus végén jelentették be, most írták alá. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter azt mondta, hogy a megállapodás tíz plusz öt évre, azaz tizenöt évre szól, azonban tíz év után van opció a vásárolt mennyiség módosítására, adott esetben csökkentésére. A szerződés évi 4,5 milliárd köbméter gáz megvásárlására vonatkozik. Ezt a mennyiséget a Gazprom két útvonalon szállítja Magyarországra: 3,5 milliárd köbmétert déli irányból, az október 1-jétől üzembe álló szerb-magyar interkonnektoron keresztül, illetve 1 milliárd köbmétert Ausztria felől. Vagyis teljesen kikerüli Ukrajnát.

Ukrajna tiltakozik

Miután hétfőn aláírták az új magyar-orosz gázszerződést, az ukrán külügyminisztérium bejelentette, hogy kezdeményezi az Ukrán-Magyar Kormányközi Gazdasági Vegyes Bizottság soron következő ülésének elnapolását, és az Európai Bizottsághoz fordul. Azt szeretnék, ha az Európai Bizottság megvizsgálná, hogy a szerződés megfelel-e az európai energiaügyi szabályoknak. Álláspontjuk szerint a megállapodás az 1991. december 6-án aláírt ukrán-magyar alapszerződés elveivel sem egyeztethető össze.

Kedvező árképzés

Szijjártó Péter azt mondta, hogy Magyarország energiaellátását jelenleg legbiztonságosabban, legkiszámíthatóbban a Gazprommal kötött hosszú távú szerződéssel lehet garantálni. Ennek a szerződésnek az alapján indul majd meg a gázszállítás október 1-től Magyarország irányába. Elmondta, hogy a kialkudott ár jóval kedvezőbb, mint amit a most lejáró, 1995-ben megkötött szerződés alapján fizetett a magyar fél ( de pontos összeget nem mondott). Ennek köszönhetően pedig szerinte megőrizhetők hosszú távon a rezsicsökkentés vívmányai, a magyar fogyasztók továbbra is az egyik legalacsonyabb gázárat fogják fizetni Európában.