Az orosz és az ukrán lobogó
Fotó: Shutterstock

Ez fájni fog, itt a lista az oroszokat sújtó EU-szankciókról

Az Európai Unió tagállamainak külügyminiszterei elfogadták az Oroszországot sújtó büntetőintézkedéseket, ez a válasz az orosz fellépésre Ukrajnával szemben. Több száz személyt helyeztek feketelistára, de Vlagyimir Putyin elnök nincs közöttük.

A lista

Josep Borrell, az EU külügyi képviselője a hvg.hu tudósítása szerint így jelentette be a szankciós csomagot:

Ez fájni fog Oroszországnak és nagyon fog fájni.

Beutazási tilalommal és vagyonbefagyasztással sújtják a Duma (az orosztörvényhozás alsóháza) 351 képviselőjét, akik megszavazták a szakadár területek elismerését. Ezenkívül 27 további személy és entitás is felkerült a tiltólistára, akik aláásták és fenyegetik Ukrajna területi integritását. Ide tartozik például 11 katonai parancsnok, valamint olyan orosz bankok, amelyek részt vettek Donyeck és Luhanszk megyék finanszírozásában. Korlátozzák az orosz állam és az orosz kormány hozzáférését az európai pénzügyi piacokhoz és felfüggesztették a kereskedelmi kapcsolatokat a két donyeci régió és az EU között.

A lista a helyzet függvényében bővülhet, félő, hogy ez meg is történik.

Gázos ügyek

Németország napközben jelentette be, hogy Északi Áramlat 2. gázvezeték engedélyezését felfüggesztik, erről ITT olvashatsz részleteket, arról pedig ITT írtunk, hogy Magyarország mekkora földgáz-tartalékokkal rendelkezik.

Oroszország egyébként továbbra is zavartalanul szándékozik ellátni gázzal a világpiacot, fejlesztené az infrastruktúrát, növelné befektetéseit a szektorban – mondta el Vlagyimir Putyin orosz elnök a Gázexportáló Országok Fórumát megnyitó beszédében. Az orosz elnök elmondta azt is, hogy szerinte a globális közösség érdekeit az szolgálná, ha az energiaszállítást nem rendelnék alá az egyéni résztvevők politikai és gazdasági érdekeinek, de még inkább profitálna a közösség abból, ha ezt nem nehezítenék szankciók és más korlátozások.