Az Elon Musk által vezetett SpaceX űripari vállalat most kivételesen nem Jeff Bezos cégével versenyzett. A SpaceX sikerének titka egyszerű: a rivális visszalépett.


Lefelé szegeződő tekintetek

A NASA hivatalosan is újabb tendert ítélt oda a SpaceX-nek. A 152 millió dolláros, átszámítva nagyjából 45,6 milliárd forintos pályázat a hivatal geostacionárius operatív környezeti műhold-U (GOES-U) küldetésének részét képezi. A SpaceX feladata az lesz, hogy időjárásfigyelő műholdakat állítson Föld körüli pályára. A NASA tájékoztatása szerint a GOES-U küldetés célja, hogy fejlett képanyagok és légköri mérések segítségével az emberiség jobban megismerje a Föld környezetét, például az időjárását és az óceánjait. A GOES-U magában foglalja a bolygó teljes villámtevékenységének valós idejű feltérképezését és a naptevékenység jobb nyomon követését is.

Nagy a bizalom

Fotó: SpaceX on Unsplash

A Falcon Heavy rakéták visszatérése a földre.

A döntés az után született meg, hogy a United Launch Alliance (ULA) rakétagyártó vállalat visszavonta az ajánlatát, ugyanis már nem állnak rendelkezésre azok a járművek, amelyek alkalmasak lennének a feladat végrehajtására. A ULA szóvivője, Jessica Rye elmondta, hogy időközben mind a 29 rakétájukat eladták, így okafogyottá vált számukra a tender. A SpaceX előreláthatólag 2024 áprilisában fogja fellőni a műholdakat a floridai Kennedy Űrközpontból egy Falcon Heavy rakéta segítségével. A GOES-U küldetés elnyerése tovább erősíti a NASA SpaceX-be vetett bizalmát, hiszen Elon Musk űrvállalata az elmúlt hónapokban sorra nyerte a hivatal pályázatit.

Mozgalmas hónapok

Fotó: SpaceX on Unsplash

SpaceX SAOCOM 1A misszió kilövése

Az elmúlt évben nagyon jó kapcsolat alakult ki a NASA és a SpaceX között. A cég tavaly a Crew Dragon űrhajóval juttatott NASA-asztronautákat a Nemzetközi Űrállomásra, de már idén is bezsebelte a 178 millió dolláros Europa Clipper misszió és a 2,9 milliárd dolláros Artemis Hold-misszió megbízatásokat. Előbbi célja a Jupiter egyik holdjának feltérképezése, míg utóbbié az, hogy 1972 után ismét emberek sétáljanak a holdunk felszínén. A Hold-misszió egyelőre parkolópályára került, ugyanis Jeff Bezos űrvállalata, a Blue Origin és Dynetics cég is megtámadta a NASA döntését.

A SpaceX az Astrobotic rakétavállalattal is megállapodott, hogy új „vízvadász" holdjárót küldjön a Holdunk felfedezetlen déli pólusára.

Mindezek mellett a SpaceX szeptember 15-én Inspiration4 néven elindítja az első civil küldetését, amelyben egy orvos asszisztens, egy tudós, egy mérnök és egy milliárdos csodálhatja meg bolygónkat.