Nagyon rossz helyzetbe kerültek a víziszárnyasok tenyésztői
Forrás: Shutterstock

Tüntetni készülnek a leforrázott víziszárnyas-tenyésztők

Tüntetést szerveznek a víziszárnyas-tenyésztő gazdák, mert nem kapták meg az általuk várt támogatások teljes összegét. Az ágazatot a madárinfluenza és a termelés elszálló költségei is sújtják, ezért csődhullámtól tartanak a szakértők, írja a Napi.hu.


Kisebb anyagi támogatást kaptak a termelők

A 2021 első negyedévére vonatkozó állatjóléti támogatások mindösszesen 37,7 százalékát, amíg a második negyedévi hozzájárulások csupán 44 százalékát kapták meg a víziszárnyas-tenyésztő gazdák. A baromfiágazat többi szereplője (például a pulyka és csirketenyésztők) nagyjából teljes összegben hozzájutott a forrásokhoz. A kifizetések tavaly év végén voltak esedékesek. A Magyar Államkincstár azt a magyarázatot adta erre vonatkozóan a Baromfi Termék Tanácsnak (BTT), hogy

„a benyújtott jogszerű támogatási igények meghaladták a rendelkezésre álló keretet és a támogatási igényeket a Magyar Államkincstár arányosan csökkentette a keret mértékéig”

írja a Napi.hu.

Ezzel az lehet a legnagyobb probléma, hogy a felvásárlási árakat úgy kalkulálták az integrátorcégek, hogy beleszámolták az állatjóléti támogatások összegét is. Ez jóideje bevett szokásnak számít Szalóki Szabolcs baromfitenyésztő, a Szalóki Agro-Farm Kft ügyvezetője szerint. Ezzel a támogatással együtt legalább nullszaldósra jöhettek volna ki a termelők. Most azonban nagyon rossz anyagi helyzetbe kerülhetnek így, hogy nem érkezett meg a várt összeg.

Sok termelő érintett

A BTT-hez tartozik a Kacsa- és Libaszövetség, mely közel ezer tagot számlál. Többségében kistermelők, családi vállalkozások és egyéni gazdálkodók alkotják. Ők többnyire bértartásban nevelik az állataikat és több ezer embernek adnak munkát. Nagyjából tíz olyan gazda van csupán, akik több mint egymillió madarat tartanak.

Szalóki Szabolcs cége a korábbi években körülbelül 600 ezer - 1,2 millió kacsát tenyésztett érsekcsanádi telepén. Az állatjóléti támogatás megvágása miatt (és az elszálló termelési költségek mellett) azonban már nem éri meg a víziszárnyasok tartása, ezért január 1-gyel visszaadta az integrátornak a madarait - írja a portál.

"Kompletten olyan rendszer alakult ki, amelyben már évek óta nem lehet nyereségesen dolgozni. Már nem tudunk sehonnan sem pénzt szerezni, feléltük minden tartalékunkat"

- fogalmazott a gazda. Szalóki Szabolcs emellett arról is beszélt, hogy csődhullám fenyegeti az ágazatot, amelynek a pénzügyi nehézségek mellett elég gondja van a madárinfluenzával is. Ismer olyan gazdaságot, ahol a termelő 200 embert készül elbocsátani, ha nem áll helyre az ágazat. Tud továbbá olyan vágóhídról, ahol szabadságra küldték nagyjából a dolgozók felét. Emellett jellemzően már a bankok sem hiteleznek a szektornak –olvasható a cikkben.

Tiltakoznak a termelők

A kilátástalan helyzetbe került víziszárnyas-tenyésztő gazdák aláírásgyűjtésbe kezdtek, valamint több százan a közgyűlés összehívását kezdeményezték a Magyar Kacsaszövetségnél. Továbbá többen azt is kérték, hogy a szövetség kezdjen tárgyalásba a minisztériummal.

Demonstrációt és gyűlést is tartanak a kialakult helyzet miatt a szektor termelői február 4-én, a Bács-Kiskun megyei Mélykúton. Ha ez nem vezet eredményre további tüntetések várhatóak, akár Budapesten is – írja a cikk.

Ne hagyd ki!