Egy időre biztosan fellélegezhetnek a baromfitartók
Fotó: Shutterstock

Megszabadultunk egy pusztító betegségtől! Egyelőre...

Nagyon jó híreket közölt a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a madárinfluenzával kapcsolatban. Mutatjuk a részleteket!


Magyarország ismét madárinfluenza-mentes

Ismét madárinfluenzától mentessé nyilvánította Magyarországot az Állategészségügyi Világszervezet (WOAH). A járványügyi helyzet kedvező alakulása miatt az országos főállatorvos visszavonta a baromfik zárt tartására vonatkozó rendelkezését. A Nébih közlése szerint azonban országszerte kötelező marad a fedett – és lehetőleg oldalról is zárt – helyen történő etetés és itatás az újabb fertőzések megelőzése miatt.

Hazánk magas patogenitású madárinfluenzától való mentességét a WOAH nemrég erősítette meg weboldalán. A kedvező besorolás visszamenőleg, július 27-től érvényes, mely információról Dr. Bognár Lajos országos főállatorvos hivatalos levélben tájékoztatta a partnerországok illetékes hatóságait az importkorlátozások feloldása érdekében. A harmadik országokkal kapcsolatos naprakész kereskedelmi információkról a Nébih honlapján tájékozódhatnak az érintettek

- írja a Hivatal közleménye.

Azért csak óvatosan!

A Nébih megjegyzi, hogy a laboratóriumuk június 9-e óta nem mutatott ki újabb fertőzést sem házi, sem vadon élő, sem pedig fogságban tartott madarakban. Azonban kiemelik, hogy a betegség újbóli megjelenésének elkerülése érdekében kiemelten fontos, hogy az állattartók betartsák a járványvédelmi minimum feltételeket. Ennek értelmében a takarmányt és alomanyagot is zárt helyen kell tárolni, vagy utóbbit fóliával letakarva.

A madárinfluenza betegséggel kapcsolatosan tudnivalókról és aktuális információkról a Nébih tematikus oldalán lehet tájékozódni.

Több évtizedes problémák

Korábban írtuk, hogy igen nehéz helyzetben van a hazai baromfiágazat, hiszen több ág is húzza az szektort. Dr. Csorbai Attila, a Baromfi Termék Tanács igazgatója a bajok forrását egészen a rendszerváltás idejéig vezette vissza. A kilencvenes években ugyanis nem olyan agrárstruktúra alakult ki hazánkban, amelynek kedvezne az Unió támogatási szisztémája.

Az EU agrártámogatási rendszere alapvetően a Nyugat-Európában jellemző „vegyesgazdaságok” rendszerét támogatta, mely a szántóföldi növénytermesztés kiemelt támogatásán keresztül igyekezett segíteni az állattenyésztést, valamint az állatitermék előállítást. A hazai agrárstruktúrára mindez további torzulást és aránytalanságot jelentett, ami a jelenlegi gazdasági helyzetben komoly gondokat okoz az állattartó gazdaságoknak

- nyilatkozta a szakember.

Csorbai Attila emellett kitért az óriási károkat okozó madárinfluenzára is, ami az egész világ baromfitenyésztésére negatív hatással van. Emellett a covid okozta gazdasági problémákkal is szembe kellett nézniük, valamint a takarmányárak is elszálltak. A költségeiket tovább pumpálta az ukrajnai konfliktus, hiszen a háború az energiaárak megugrásával is járt. Ezeket a gondokat a szektor középtávon már nem tudja kezelni.


Ne hagyd ki!