Korábban talán sosem néztek ennyi problémával szembe a baromfitenyésztők
Fotó: Shutterstock

Egy megoldást lát a Baromfi Termék Tanács elnöke a bajokra

Több csapás is sújtja a hazai baromfitenyésztőket, hiszen egyebek mellett a termelői költségek elszállása és a madárinfluenza-járvány is negatívan érinti a gazdálkodókat. A megnövekedett költségeiket pedig alig tudják érvényesíteni az ársapka miatt.


Több évtizedes probléma

Igen nehéz helyzetben van a hazai baromfiágazat, hiszen több ág is húzza az szektort. Dr. Csorbai Attila, a Baromfi Termék Tanács igazgatója a bajok forrását egészen a rendszerváltás idejéig vezeti vissza. A kilencvenes években ugyanis nem olyan agrárstruktúra alakult ki hazánkban, amelynek kedvezne az Unió támogatási szisztémája.

Az EU agrártámogatási rendszere alapvetően a Nyugat-Európában jellemző „vegyesgazdaságok” rendszerét támogatta, mely a szántóföldi növénytermesztés kiemelt támogatásán keresztül igyekezett segíteni az állattenyésztést, valamint az állatitermék előállítást. A hazai agrárstruktúrára mindez további torzulást és aránytalanságot jelentett, ami a jelenlegi gazdasági helyzetben komoly gondokat okoz az állattartó gazdaságoknak

- nyilatkozta a szakember a HelloVidék.hu-nak.

Csorbai Attila emellett kitért az óriási károkat okozó madárinfluenzára is, ami az egész világ baromfitenyésztésére negatív hatással van. A járvány első hulláma ráadásul felemésztette a magyar gazdák forrásait. A covid okozta gazdasági problémákkal is szembe kellett nézniük, valamint a takarmányárak is elszálltak. A költségeiket tovább pumpálta az ukrajnai konfliktus, hiszen a háború az energiaárak megugrásával is járt. A szakember szerint ezen gondokat a szektor középtávon már nem tudja kezelni.

Ez jelentheti a megoldást

A szakértő véleménye az, hogy olyan kormányzati intézkedésekre van szükség, amelyek kezelni tudja a piac jelenlegi problémáit. Máshogyan nem igazán lát kiutat a mostani helyzetből.

A munkabér, a takarmány- és energia költségek drasztikus emelkedése sajnos óriási mértékben emeli a termelési költségeket, ami az átadói árakban csak nehezen és részben érvényesíthető. Így a különböző kompenzációs mechanizmusokban lehetne gondolkodni, mely vagy a költségek csökkentését tűzné ki célul (takarmány alapanyagok „árstopja”, energiárak rezsicsökkentése), vagy a termékhez kapcsolt támogatás mértékét kell növelni. A csirke termékpályát érintő „árstop” jelen formájában csak egy átmeneti időszakig tartható fenn, a kompenzáció szükségessége itt a legnagyobb

- vélekedett Csorbai Attila.

Nem elég a támogatás

A szakértő arra is kitért, hogy a korábbi, 4 milliárd forint keretösszegű támogatás mostanra 12 milliárd forinttal valósítható meg. Elavulttá váltak a 2017/2018 évi költségszámítások alapján kiszámított támogatások, hiszen csak részben fedezik az állatjóléti többletvállalások aktuális költségeit.

Az EU által jóváhagyott keretösszeget a baromfiágazat mára duplán nőtte ki: volumenoldalról és fajlagos költségoldalról. A meglévő támogatási konstrukció, a jelenlegi állatállomány 2021.évi nagysága alapján az összes jogcímre közel 16,5 -17 milliárd forint keretösszeggel lenne megvalósítható. Bár a szaktárca korábban is felkért minket a támogatási keretösszeg termékpályánkénti újra elosztására, arra konszenzusos megoldás nem született, mivel azt a rögzített felső keret módosítása nélkül nem lehet megvalósítani

- mondta az igazgató.

Ne hagyd ki!