Meglepő lehet a változás, hiszen a baromfihúsok nagyon népszerűek hazánkban
Fotó: Shutterstock

Felére esett vissza a fogyasztás ebből a baromfihúsból

Néhány év alatt nagyjából a felére esett vissza a pulyka egy főre eső fogyasztása Magyarországon. Pedig korábban a világ dobogós pulykahúsfogyasztói voltunk. Azonban kétszer annyi pulykatermék készül idehaza manapság, mint amennyire szüksége van az országnak, így bőven jut exportra is.


Rendkívül lecsökkent a kereslet a pulykahúsra hazánkban

Az ezredforduló utáni években a világ egyik legnagyobb pulykahúsfogyasztója volt Magyarország az egy főre jutó fogyasztás tekintetében. Azonban mára jelentősen visszaesett a kereslet a pulykahúsra, bár még így is jelentős.

Hazánkban a csúcsidőszakban, azaz 2004-ben még 7-7,5 kg/fő/év volt a fogyasztás, ezzel világszinten is dobogós helyen voltunk az Amerikai Egyesült Államok és Izrael mögött

- nyilatkozta Csorbai Attila, a Baromfi Termék Tanács (BTT) igazgatója a Store Insidernek.

Hazánkban a legnépszerűbb baromfihús a csirkehús, amit fej-fej mellett a kacsa és a pulyka követ. Pulykából mintegy 3-3,5 kilót fogyasztunk évente. Az elmúlt években nagy törése volt a pulykahúsfogyasztásnak a koronavírus-járvány időszaka: a HORECA (hotelek, éttermek, kávézók) -szektor átmenetileg leállt, pedig a pulykafogyasztás jelentős részét az éttermek adják itthon és külföldön is.

Kétszer annyi pulykát termel az ország, mint amennyit elfogyaszt

Nagyjából 7,5-8,5 millió élőpulykát állítunk elő idehaza idén. Ebből a hazai vágás mintegy 90 ezer tonna élősúlyú élőállatot dolgoz fel, amiből 65-70 ezer tonna pulykatermék készül. Ez jóval több, minta amire itthon szükség van, ezért bőven jut exportra is.

65-70.000 tonna pulykaterméket állítanak elő évente Magyarországon, ez a hazai lakossági ellátási igényeket kielégítő 30-35 ezer tonnás szükségletet bőségesen fedezi, jelentős exportra is képesek vagyunk és sajnos az import termékekkel is számolhatunk

- tájékoztatott a BTT igazgatója.

Manapság a termelési költségek növekedése jelenti a pulykaágazat legnagyobb kihívását a szakember szerint. Megduplázódott a takarmányok ára, az energiaköltségek megsokszorozódtak. Mindezek miatt nagyjából kétszeresére drágult a termékelőállítás, valamint megugrott a feldolgozás költsége is.

Hiány lehet kacsa- és libatermékekből karácsonykor

A pulykáról nincsenek ilyen hírek, azonban Szabó Ákos, az ország egyik legnagyobb baromfiágazati szereplőjének, a Tranzit Csoportnak a vezérigazgatója szerint akár hiány is lehet kacsa- és libatermékekből az idén karácsonykor hazánkban. Ennek oka a madárinfluenza-járvány megfékezése miatt - a szakértő szerint nagyon helyesen - életbe léptetett beléptetési korlát.

Most még nem tudjuk, mekkora kárt fog okozni a madárinfluenza, egyelőre eddig látunk. A hatóság is nagyon rugalmasan követi az eseményeket, ők is azt mondták, hogy amint javulás látszik, a lehető leghamarabb feloldják a telepítési tilalmat. De ha romlik a helyzet, akkor további szigorításokra van szükség. Az nem történhet meg, ami korábban, hogy hónapokra leáll a termelés bizonyos megyékben

– tette hozzá Szabó Ákos.

Ne hagyd ki!