Visszaszorulóban van a Dél-Alföldön a madárinfluenza
Fotó: Shutterstock

Két megyében is csökkent a madárinfluenzás fertőzések száma

Enyhítette a madárinfluenza-járvány miatti korlátozásait a Nébih két megyében, miután jelentősen csökkent a fertőzések száma az adott területen az elmúlt hetekben.


Jó hírek érkeztek a Dél-Alföldről

Úgy tűnik, sikerült visszaszorítani a madárinfluenza-járvány terjedését a Dél-Alföld egyes területein. Jelentősen csökkent ugyanis a fertőzések száma Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád megyében az elmúlt hetekben, ezért enyhítette a korlátozó intézkedéseit a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a régió több körzetében – írja weboldalán a Nébih.

A hivatal feloldotta a védőkörzetek többségét mindkét megyében. Lazított továbbá a megfigyelési területeken a baromfi-állományok mozgatására vonatkozó korlátozáson is: ismételten lehetséges a tömő alapanyagok szállítása.

Az országos főállatorvos mindkét megyében a felügyeleti körzeten belül is engedélyezte a víziszárnyasok technológiai mozgatását. Ez a könnyítés azonban nem érinti a Bács-Kiskun megyei Kiskunfélegyháza, Kunszállás, Fülöpjakab és Városföld területét.

Érvényben marad azonban a mintavételi kötelezettség mindkét megye korlátozások alatt nem álló területein a vágóhídra és a továbbtartásra szállítást megelőzően.

A közelmúltban is előfordult megbetegedés

Nem hiába tartanak fent korlátozásokat néhány területen ezekben a megyékben. Pár napja írtunk róla, hogy egy több mint százezer tojótyúkot számláló gazdaságban mutatta ki a madárinfluenza jelenlétét a Nébih Bács-Kiskunban. Egy kunszállási telepen a tojástermelés visszaesésére és az állatok egyre nagyobb számú elhullása figyeltek fel a gazdák. A Nébih laboratóriumi vizsgálata megerősítette a gyanút, hogy a pusztító madárinfluenza H5N1 altípusa jelent meg a telepen. Azért, hogy megakadályozzák a járvány további terjedését, az állategészségügyi hatóság azonnal megkezdte az eredetileg nagyjából 121 ezer egyedet számláló tojótyúkállomány maradékának a felszámolását.

Az érintett gazdaság Bács-Kiskun megyében, egy korábban létrehozott megfigyelési körzetben található. A kitörés helyszíne körül egy 3 km-es sugarú védőkörzetet, valamint a korábban korlátozott területen kívül eső, 10 km-es sugarú megfigyelési körzetet alakított ki a Nébih.

A hivatal a közleményében felhívja a baromfitartók figyelmét arra is, hogy a betegség bárhol felütheti a fejét az országban. Ezért kéri a gazdákat, hogy ügyeljenek baromfiállományuk védelmére és tartsák be a járványvédelmi előírásokat. Emellett említést tesznek arról, hogy továbbra is kötelező a baromfik zártan tartása az ország azon területein, ahol nagyobb eséllyel előfordulhatnak újabb megbetegedések.

Ne hagyd ki!