A vírus ismét egy gazdaság teljes madárállományának a végét jelentette
Fotó: Shutterstock

Újabb megyében jelent meg a madárinfluenza

Újabb megyében mutatták ki a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szakemberei a madárinfluenza jelenlétét. Az érintett madárállományt már a gyanú alapján teljes mértékben felszámolták.


Tovább terjed a madárinfluenza

Egy újabb megyében, Hajdú-Biharban mutatták ki a madárinfluenza jelenlétét a szakemberek. Téglás településen egy több mint 10 ezres lúdállományban figyeltek fel rá a gazdák, hogy megemelkedett az elhullások száma. Már a madárinfluenza-vírus jelenlétnek gyanúja miatt felszámolták az érintett állományt. A Néhih szakemberei később, a laboratóriumi vizsgálatuk után mutatták ki a vírus magas patogenitású H5N1 altípusának a jelenlétét – írj a Néhih közleménye.

A szóban forgó gazdaság körül 3 km sugarú védőkörzeteket, valamint 10 km sugarú megfigyelési körzeteket jelöltek ki. Az említett területeken további vizsgálatokat indított a hivatal, valamint életbe léptek az állatmozgatási és járványvédelmi korlátozások.

Mivel az mostani kitörés egy korábbi Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei gócponttól csupán 1,5 km-re van, ezért jelentős változás nem történt a korábban kijelölt körzetekben.

Jó hír is érkezett

Kedvező fejlemény, hogy a hatóság Bács-Kiskun és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében is oldott fel védőkörzeteket. A közlemény szerint ez nem jelenti azt, hogy a járványvédelmi fegyelmen lazítani lehet, mivel az újabb kitörések miatt elhúzódhat a területi korlátozások feloldása.

A járványvédelmi előírások szigorú betartása a legfontosabb eszköze annak, hogy minimálisra csökkenjen egy állomány befertőződésének a kockázata. Az ország magas kockázatú területein továbbra is kötelező a baromfiállományok zártan tartása. A kötelezően előírt szállítás előtti tamponvizsgálatok továbbra is érvényben maradnak

- tájékoztatott a Nébih.

A korábbi megbetegedésekről

Az elmúlt hónapok szint mindegyikére jutottak madárinfluenza-kitörések az országban. Jelentős szárnyastelep felszámolásáról adtunk hírt májusban is, amikor egyetlen gazdaságban 99 ezer pecsenyekacsa vesztéért volt okolható a vírus a Bács-Kiskun megyei Rémen.

Április második felében pedig egy-egy hízólúdállományban a Békés megyei Mezőkovácsházán és Tótkomlóson, valamint egy tenyésztyúktelepen Nagybánhegyesen figyeltek fel a fentebb említett tünetekre a helyi gazdálkodók. Emellett a Csongrád-Csanád megyei Zákányszéken egy húshasznú ludakat tartó gazdaságban is gyakoribbá vált a madarak elhullása. A Nébih ezekben az esetekben is kimutatta a magas patogenitású madárinfluenza jelenlétét. Azok a megbetegedések összesen 65 ezer szárnyast érintettek, az állományokat felszámolták.

Arról pedig január végén számoltunk be, hogy egy 121 ezer tojótyúkot számláló gazdaságban mutatta ki a madárinfluenza H5N1 altípusának jelenlétét a Nébih, szintén Bács-Kiskun megyében. A megbetegedés a teljes állomány végét jelentette.


The Conversation

Ne hagyd ki!