egy strucc
Fotó: Shutterstock

A ritka futómadár minden része prémium termék

Április 27-én nemzetközi, strucctenyésztéssel kapcsolatos szakmai napot tartottak Hajdúnánáson. A hazai érdeklődőkön kívül a környező országokból is érkeztek szakemberek, írja a Magyar Mezőgazdaság.


Az alföldi városban a cseh, szlovák, román és szerb szakemberek mellett dél-afrikai strucc-szakértők is képviseltették magukat. Utóbbi ország azért is jelentős, mert hozzánk tőlük került át a futómadár az 1990-es években.

A ritka állat egyik legnagyobb előnye az, hogy 15-20 éves koráig is képes gazdaságos tojástermelésre, ugyanakkor, ahogy azt a szakmai találkozó résztvevői számtalanszor kiemelték: ma már minden része prémium terméknek számít.

Amellett, hogy húsa is kiválóan hasznosítható, bőrét és tollazatát, sőt belső szerveit és csontozatát is felhasználják. A szakemberek szerint a krokodilbőr után a struccbőr a legjobb minőségű, ezért Japánban különösen kedvelt a tehetősebb rétegek körében: Tokióban egy Gucci márkájú, struccbőrből készült táskáért például 100 millió jent, 229 millió forintot kérnek el.

Magyarországon jelenleg még mindig nagyon kevés, körülbelül 2000 struccot tartanak. Bár nálunk még réspiacnak számít a strucctenyésztés, Szólláth Tibor, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) vármegyei elnöke a rendezvényen kiemelte: pillanatnyilag kedvezőnek látszik az állat pozíciója, a rendelkezésre álló vidékfejlesztési támogatásokból a vállalkozó szellemű gazdák ugyanis korszerű struccfarmokat hozhatnak létre.

Ne hagyd ki!