Modern mezőgazdasági megoldásokat nyújt több szolgáltatás is a gazdák számára
Fotó: Shutterstock

A precíziós gazdaságok kialakításában segít egy új platform

Virtuális farmot indított a Trimble számítástechnológiai vállalat gazdáknak, hogy a segítségükre legyen precíziós gazdálkodásuk kialakításában. Az oktató-önképző platformon számos egyéb szolgáltatás is elérhető.


Virtuális térben a mezőgazdaság

A fejlesztés a gazdáknak nyújt lehetőséget élethűen kipróbálni a precíziós mezőgazdaság különböző területeit pénzügyi vagy műszaki kockázat nélkül. Egyénekre szabva segíthet kiválasztani a legmegfelelőbb megoldásokat és eszközöket egy valós beruházáshoz, akár a megvalósítást segítő pályázatot megelőzően. A személyes szakértői konzultáció mellett pedig segítséget nyújthat az egyes eszközök használatának elsajátításában is – írj az Agroinform.hu.

A kaliforniai székhelyű Trimble számítástechnológiai vállalat továbbá egy virtuális farmot is fejlesztett, azon keresztül próbálja bemutatni a precíziós gazdaság rejtelmeit. A felhasználók sétálhatnak a digitális farmon, ami reális, a mindennapokban felmerülő kihívásokat is tartogat a számukra. A platformon kapcsolatba is léphetnek a gazdák a Trimble képviselőivel, akik segíthetnek a mindennapjaiban felmerülő gazdálkodási problémákra modern megoldásokat találni.

Mindenképpen megemlítendő azonban, hogy a Trimble megoldásai sem képesek helyi vagy globális gazdasági tényezők befolyásolására, azonban megkönnyíthetik a gazdálkodást az általuk bemutatott újszerű technológiák által.

Amiben segítséget nyújthat a platform

A cikk néhány felsorol néhány példát is, amiben a platform a gazdák segítségére lehet:

 • A munka időbeli pontos elvégzése – enyhíteni próbálja egyebek között az idénymunkások esetleges hiányából fakadó nehézségeket.
 • Adatkezelési megoldások akár különböző eszközök szinkronizálásával is.
 • Segítség a műveleti stratégiák megszervezésében és elvégzésében akár a növényvédelem vagy a műtrágyázás tekintetében.
 • Az optimális erőforrás-gazdálkodásokhoz is segítséget nyújthat, ami szintén nagyban hozzájárulhat a gazdaság jövedelmezőségéhez.
 • A vízgazdálkodási gondok megoldásában is a gazdák segítségére lehet.
 • Bevezeti, vagy akár be is lepteti az érdeklődőket a precíziós gazdálkodásba.
 • Sokkal nagyobb lehetőségek a hazai mezőgazdaságban

  Korábban ebben a cikkünkben írtunk arról, hogy Nagy István agrárminiszter szerint a magyar mezőgazdaság és élelmiszeripar nagyjából 20 millió ember ellátására képes. Ehhez azonban nem elégséges a hazai technológia jelenlegi színvonala. A tárcavezető szerint ezért a precíziós gazdaság kialakítása lenne a cél idehaza is.

  Ehhez pedig a korábbiakon túl további 1400 milliárd forint támogatást tud biztosítani a kormány a mezőgazdaság és az élelmiszeripar számára. Valamint egy mintegy nyolcmilliárd forint keretösszegű forrás nyílik meg az élelmiszeripar technológiai beszállítóinak hamarosan. A pályázatokat benyújtani március 11-e és 31-e között lehet majd.

  Ne hagyd ki!