hüvelyes zöldségek

A sokszor félreértett szénhidrátok valójában a kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozás alapkövei. Persze nagyon nem mindegy, hogy egy finomított lisztből készült péksüteményről vagy egy rostban gazdag kásáról van szó – az viszont már nem mindenkinek jut eszébe, hogy javarészt a zöldségek és a gyümölcsök is ebbe a kategóriába tartoznak. Az alig feldolgozott szénhidrátforrások egyebek között kiegyensúlyozott vércukrot és hosszabb teltségérzetet eredményeznek, sőt, még az anyagcserénket is meggyorsítják – mutatunk 8 kiváló, egészséges tápanyagforrást!


1. Teljes kiőrlésű gabonafélék

A teljes kiőrlésű gabonákból értékes rostokat, vitaminokat, ásványi anyagokat és enzimeket nyer ki a szervezetünk – utóbbiak emésztésünket is nagyban támogatják, ezáltal pedig gyorsabb anyagcserét eredményeznek. És ami a legfontosabb: ezek a gabonafélék a finomított változatokkal ellenben nem okoznak nagy kilengést a vércukorszintünkben.

2. Árpa

Árpa fogyasztásakor – akárcsak a többi összetett szénhidrát esetében – a glükóz fokozatosan szabadul fel a véráramban, így nem leng ki tőle a vércukorszintünk. A stabil energiaszint ráadásul gyorsabb anyagcseréhez is vezet, így jóval kisebb lesz az esélye annak, hogy hirtelen farkaséhesek legyünk.

3. Nagyszemű zabpehely

A zabpelyhek közül kiemelten egészséges a nagyszemű verzió, ez ugyanis a lehető legkevesebb feldolgozáson megy keresztül. Ennek köszönhetően benne marad az összes értékes tápanyag, valamint rosttartalmát is megőrzik, így fogyasztása után sokkal később leszünk majd éhesek, ráadásul sejtjeink inzulinérzékenysége is nő, ez pedig a vércukorszint csökkenéséhez vezet.

4. Brokkoli

A keresztesvirágú zöldséggel alacsony energiatartalmának köszönhetően szinte kizárt, hogy felesleges kalóriákat vigyünk be. Magas rosttartalma miatt ráadásul anyagcserénkre is jó hatást gyakorol.

5. Édesburgonya

Hagyományos, sokkal elterjedtebb rokonához képest az édesburgonyában sokkal több hasznos tápanyagot találunk. Rosttartalmának köszönhetően gondoskodik teltségérzetünkről és anyagcserénk felpörgetéséről, ráadásul magas A-vitamintartalma miatt látásunkra és immunrendszerünkre is jótékony hatással van.

6. Csicseriborsó

Ahogy a Magyar Mezőgazdaság is kiemeli, a csicseriborsó kiváló szénhidrát- és fehérjeforrás, ezért a vegetáriánus és vegán étrend egyik alapvető összetevője. Magas rost-, vitamin- és ásványianyag-tartalmának köszönhetően gondoskodik a hosszan tartó teltségérzetről, és anyagcserénknek is ad egy löketet.

7. Edamame

Az edamame, azaz szójabab fehérjetartalma miatt került fel a listánkra – a protein lebontása ugyanis több energiát igényel, és a folyamat során több hő is szabadul fel, ezáltal pedig gyorsul az anyagcserénk.

8. Babfélék

A könnyen beszerezhető, értékes tápanyagforrásnak számító hétköznapi babfélék fehérje- és szénhidráttartalma egyaránt hozzájárul az anyagcsere gyorsulásához.

Ne hagyd ki!