elszáradt kukoricamező

Az elmúlt időszakban a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szerint mind a csapadék mennyisége, mind az eloszlása nagyon rossz irányú trendet mutatott. Felmérésük alapján a magyar gazdák 80 százaléka kész lenne akár saját tőkével is hozzájárulni új víztározók kialakításához, írja az Infostart.


Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke szerint nagyon fontos, hogy a szakemberek jól gazdálkodjanak a lehullott csapadékkal.

A 2022-es aszályos év ezt kétszer alá is húzta. Ezzel foglalkozni kell!

Győrffy úgy látja: a gazdálkodóknak érdekük, hogy az előző éveknél jobb körülmények alakuljanak ki. Erre az egyik leggyorsabb megoldás, ha a gazdák víztározókat alakítanak ki azokon a mély fekvésű területeken, amelyek alkalmasak erre – még akkor is, ha amúgy saját szántóföldjükről van szó. A kamara tapasztalata az, hogy erre abszolút megvan a hajlandóság a szakemberekben.

Nyilván ehhez szükség van együttműködésre az állami szervek és a gazdálkodók között. (…) Nem csak az államnak vannak feladatai, a gazdálkodók is nagyon sokat tehetnek ezért agrotechnológiai megoldásokkal

– emelte ki Győrffy.

Hozzátette: a kamara igyekszik majd új képzésekkel segíteni a gazdákat, emellett felhívta a figyelmet a vízvédelmi célú, nem termelő beruházásokra is, amelyek keretein belül az alaptámogatás mellett fenntartási kifizetések is igényelhetők.


Ne hagyd ki!