Érdemes kerülni ezen ételek fogyasztását
Fotó: Shutterstock

Ételek, amelyek fogyasztása felgyorsíthatja az öregedést

Olyan élelmiszercsoportokat sorolunk, melyek az egészségkárosító hatásaik miatt akár az öregedés folyamatát is felgyorsíthatják. Különösen akkor lehetnek kedvezőtlenek ezek az élelmiszerek, ha rendszeres szereplői az étrendnek.


Kedvezőtlen élelmiszerek, melyek fogyasztása akár az öregedést is felgyorsíthatja

Számos olyan élelmiszercsoport része sokak napi étkezéséknek, amelyeket sok szakértő nem ajánl, hiszen több egészségügyi probléma kialakulását elősegíthetik. Sorolunk kilenc ilyen csoportot, melyek például az öregedést is felgyorsíthatják.

Virsli és egyéb felvágottak: Gyakran gazdagok egészségtelen telített zsírokban és tartósítószerekben. Ezek mind hozzájárulhatnak a biológiai öregedéshez, mivel elősegíthetik a krónikus gyulladások és az oxidatív stressz kialakulását a szervezetben.

Alkohol: A rendszeres, nagyobb mennyiségű alkoholfogyasztás különösen káros lehet. Amellett, hogy az alkoholnak vízhajtó hatása van, ami dehidratációt eredményezhet, akadályozhatja a létfontosságú tápanyagok és antioxidánsok felszívódását, de más betegségek kialakulásához is vezethet.

Finomított fehér liszt: Ezeknek az élelmiszereknek magas a glikémiás indexük, ami azt jelenti, hogy gyors vércukor- és inzulinszint-emelkedéshez vezethetnek. Emellett a rostok és az alapvető tápanyagok hiánya megfosztja a szervezetet a kulcsfontosságú öregedésgátló anyagoktól (például B-vitaminok, antioxidánsok, E-vitaminok, ásványi anyagok).

Cukros italok: A fogyasztásuk fokozott oxidatív stresszt okozhat a szervezetben, és gyulladásos folyamatokat indíthat el. Emellett inzulinrezisztenciához és fokozott zsírfelhalmozódáshoz is hozzájárulhat.

Bő olajban kisütött ételek: A transzzsírok szintén hozzájárulnak a gyulladások kialakulásához és az oxidatív stresszhez a szervezetben.

Burgonya chips: Gyakran bő olajban sütik a burgonyát, emellett magas a glikémiás indexe és a sótartalma is a sültkrumplinak. Mindezek felgyorsíthatják például az erek és a szervek öregedését.

Cukros pékáruk: Finomított lisztből készülnek, és a hozzáadott cukortartalmuk is magas. Sőt, néha kis mennyiségben transzzsírokat is tartalmaznak. Mindezek elősegíthetik a gyulladások és az oxidatív stressz kialakulását, így hozzájárulhatnak a biológiai öregedéshez.

Cukros gabonafélék: Gyakran nagy mennyiségben tartalmaznak hozzáadott cukrot. Ezek fogyasztása gyors vércukorszint-emelkedéssel járhat, amely idővel oxidatív stresszhez vezethet. Sőt, a cukor a súlygyarapodáshoz és az elhízáshoz is hozzájárulhat.

Gyümölcsszirupok: Az agavésziruphoz, a kukoricasziruphoz és a juharsziruphoz hasonló édesítőszerek magas fruktóztartalmúak. Ezek túlzott fogyasztása összefüggésbe hozható az inzulinrezisztenciával, a májzsír felhalmozódásával és az emelkedett trigliceridszinttel, ami hozzájárul az anyagcsere-problémákhoz és a gyorsabb öregedéshez – írja a Magyar Mezőgazdaság.

Megfelelő életmóddal lassítható az öregedés

Nyolc pontos listát állított össze az American Heart Association (AHA) azon életmódbeli sajátosságokról, amelyek a kutatásuk szerint hozzájárulhatnak az ember várható élettartamának akár hatéves meghosszabbításához. A felsorolásuk több mint 6500, átlagosan 47 éves felnőtt adatai alapján készült. Mi is közöljük az AHA listáját:

  • egészséges táplálkozás
  • aktív életmód
  • dohányzás elkerülése
  • megfelelő alvás
  • megfelelő testsúly fenntartása
  • koleszterin rendszeres ellenőrzése és a megfelelő szinten tartása
  • vércukor rendszeres ellenőrzése és a megfelelő szinten tartása
  • vérnyomás rendszeres ellenőrzése és a megfelelő szinten tartása

Ne hagyd ki!