Egyszerű lépéssel csökkentenék a szigetországban a családonként évi félmillió forintra rúgó élelmiszerpazarlást. Ennek azonban gazdasági korlátai is vannak.
Vissza a hagyományokhoz
Az élelmiszer-pazarlás és a műanyaghulladékok kérdése is komoly problémát jelent, ezért változás jöhet az élelmiszerboltokban: a brit vásárlók egyre több lédig, azaz kimérhető, csomagolás nélküli termékkel találkozhatnak a tervek szerint. Kutatások szerint ugyanis a megvásárolt élelmiszerek több mint tíz százalékát pazarolják el a britek, ez egy négytagú családnál évente ezer fontot, azaz majdnem félmillió forintot jelent. A zöldségeknél és gyümölcsöknél újdonsággal találkozhatnak hamarosan a boltokban a vásárók. Az élelmiszerboltokban megváltozhat a gyümölcs- és zöldségfélék csomagolása: az Egyesült Királyság kormánya ugyanis azt fontolgatja, hogy visszatér a hagyományos árusítási módszerekhez és részlegesen betiltja a műanyagos csomagolásokat – írja a Retail Gazette brit kiskereskedelmi szakportál cikke alapján az mfor.hu.
Búcsú a csomagolásoktól
Az új szabályok értelmében az élelmiszerboltoknak több friss terméket kellene lédig, azaz csomagolás nélkül árulni. Az intézkedés célja, hogy az élelmiszer-pazarlás és a csomagolásokból származó hulladékok ellen is fellépjenek. Az intézkedés bevezetésével a fogyasztók pont annyi árut vásárolhatnak meg, amennyit szeretnének, nem kell bizonyos zöldségekből vagy gyümölcsökből a nagyobb kiszerelést megvenni, ha nem érhető el csomagolásmentes verzió. Mind az élelmiszerpazarlás, mint pedig a hulladékok kérdése komoly problémát jelent az Egyesült Királyságban, ahol az összes gyümölcs és zöldség mindössze 19 százalékát értékesítik ömlesztett formában. A tervek szerint jövőre a csomagolás nélkül értékesített gyümölcsök és zöldségek aránya elérné a 30 százalékot, három éven belül pedig akár a csomagolások 80 százalékát is eltávolíthatják.
Ezer font megy a kukába
A Retail Gazette kutatásokra hivatkozva azt írja, 2021-ben az Egyesült Királyságban például évente átlagosan 76 kilogramm élelmiszert dob ki egy ember, ami 9 kilogrammal több mint 2018-ban. A Wrap klímaváltozás ellen küzdő jótékonysági szervezet adatai szerint a megvásárolt élelmiszerek 12 százalékát pazarolják el az emberek, és egy átlagos négytagú háztartás évente 1000 font, azaz több mint 442 ezer forint értékű élelmiszert dobnak ki.
Bár sok élelmiszerbolt már most is újrahasznosítható vagy komposztálható zacskóban árulja a friss termékeket, az új szabályok ezt kötelezővé teszik. Vannak azonban olyan zöldségek és gyümölcsök, amelyeket továbbra is csomagolva értékesítenek majd, ilyen például az uborka és a bogyós gyümölcsök, amelyek várhatóan mentesülnek a csomagolási tilalom alól. A javaslat szerint a csomagolásnak azonban nem kell mindig műanyagnak lennie és ahol csak lehet, a nagykereskedőknek és a boltoknak mindent meg kell tenniük azért, hogy újrahasznosítható, papíralapú csomagolást használjanak.
A British Retail Consortium érdekvédelmi szervezet azonban arra figyelmeztetett, hogy a tilalom nem mehet túl szigorú, hiszen a lédig termékek mennyiségi növelésének gazdasági és technikai akadályai is vannak. Szerintük az élelmiszerboltok már most is jelentős költségnövekedéssel szembesülnek, ezért fontos, hogy minden további szabályozási teher arányos legyen és koherens stratégia részét képezze.
Magyarországon 2021-től tiltották be az olyan egyszer használatos műanyagokat, mint az eldobható műanyag szívószálak, evőeszközök, fültisztító pálcikák, és egyre több üzletben árulnak a péksüteményekhez és zöldségekhez is többször használatos zsákokat.