Ismert magyar élelmiszerek tucatjainak változtatták meg az összetevőit a gyártók az ukrajnai háború következtében kialakuló alapanyag-ellátási gondok miatt. Erre egy idei rendelet adott lehetőséget. Mutatjuk, hogy milyen élelmiszereket érint a változás.
Új recept, régi csomagolás
Ahogyan arról írtunk, Dr. Bognár Lajos országos főállatorvos május elején engedélyezte az élelmiszeripar szereplőinek, hogy helyettesítő alapanyagokat használhassanak fel a termékeikhez. A döntést azzal indokolta, hogy az ukrajnai háború zavart okozott több élelmiszer-összetevő ellátási láncában, egyes alapanyagok költségét pedig jelentősen megemelte. A magyar élelmiszeripar ezért rákényszerült, hogy a termékek néhány hozzávalóját mással helyettesítse a zavartalan gyártás érdekében. Azonban ez újabb költségekkel terhelte meg a szektor szereplőt, hiszen az árucikkeik csomagolását jellemzően korábban legyárttatták, azokon pedig a korábbi összetevők szerepeltek. A szabályváltoztatás nem vonatkozik a csecsemőknek és kisgyermekeknek készült élelmiszerekre. Ezen kívül az allergének feltűntetése továbbra is kötelező.
Nem mindig lehetséges a csere
Tehát ahol a napraforgóolajat a jelenlegi helyzetben más növényi vagy állati zsiradékkal helyettesítik, ott a termékekben a csere előtt a recepteket a fentiek szerint alakították át. Mielőtt ténylegesen megkezdődik a gyártás a helyettesítő összetevővel, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) honlapján megteszik a szükséges bejelentést, továbbá a partnereket is értesítik az alapanyag-cseréről, jelezve, hogy mikortól, melyik összetevő változik és a változás hogyan lesz jelölve
- nyilatkozta Vörös Attila, a Felelős Élelmiszergyártók Szövetségének (FÉSZ) ügyvezető igazgatója az Agrárszektornak.
A napraforgóolajat sertészsírral, repceolajjal és pálmaolajjal is helyettesíthetik. Azonban nem mindig van lehetőség a cserére például a sertészsírral. A konzerveknél a technológia, a termékek sajátosságai és a receptúrák lehetővé teszik, hogy a növényi olajat állati zsiradékra módosítsák, viszont a nem konzerveknél ez nem mindig lehetséges.
Száznál több termék receptúrája változott
Az elmúlt fél évben összesen 105 terméknél jelezték a gyártók, hogy helyettesítenék benne a napraforgóolajat, azonban ennél több élelmiszer receptúrája változhatott meg. Ennek az oka, hogy a termelőknek abban az esetben nem kell bejelenteniük a változtatást a Nébihnél, ha teljesen átcímkézik a készítményt, és feltűntetik rajta az új összetevőt.
A Nébih honlapján található 105 érintett élelmiszerből 77 terméket a Szegedi Paprika Zrt. jelentett be. A konzervgyártó a napraforgóolajat cserélte sertészsírra. A cég az Aro, a Baroni, a CBA Piros, a Coop, a Hazánk Kincsei, a Házias Ízek, a Menü, a PENNY, a Privát, a Reál és a Spar készítményeknél termékeknél élt a lehetőséggel, leginkább a 400 grammos konzerveinél.
Emellett az érintettek között szerepelenek például a METRO Kereskedelmi Kft. egyes Metro Chef márkájú gyorsfagyasztott termékei, az ALDI Magyarország Élelmiszer Bt. néhány élelmiszere, a TUC kekszeket gyártó Mondelez Hungária Kft. hat készítménye, a Greenland Seafood Europe GmbH 10 gyártmánya, valamint a Family Frost Kft. egyik áruja.