Ha a nagyok sikeresek, az ország is az lehet
Fotó: Shutterstock

Bajnokok hódítanák meg a külföldi boltok polcait

Olyan élelemiszeripari nagyvállalatokat kíván jobban támogatni az Agrárminisztérium, amelyek erősíthetik a hazai pozíciókat a nemzetközi piacokon. Abban bíznak, a támogatott fejlesztések után a cégek még inkább hozzájárulhatnak Magyarország importfüggőségének a csökkentéséhez és az exportképességének a növeléséhez.


Élelmiszeripari „bajnokokra” lehet szüksége az országnak

Az Agrárminisztérium úgy látja, az élelmiszeriparban is nemzetgazdasági érdekünk az importfüggőségünk csökkentése és az exportképességünk növelése. A tapasztalataik azt mutatják, ez elsősorban olyan ágazati nagyvállalatok révén valósulhat meg, amelyek hazai alapanyagokra építik a termelésüket, képesek optimalizálni az erőforrásaik felhasználását, valamint jelentős mennyiségű és magas hozzáadott értékű árut állítanak elő. Leginkább ilyen cégek támogatására indította el a szaktárca az „Élelmiszeripar Bajnokai Program”-ot.

Ezek a beavatkozások összetett fejlesztésekre fókuszálnak, eltérő forrásból és eltérő feltételekkel. Az Élelmiszeripar Bajnokai Programmal megteremtjük annak lehetőségét, hogy a rendelkezésre álló szakmai és támogatási lehetőségeket teljes kormányzati szinten egy csokorba gyűjtve biztosítsunk lehetőséget a Bajnokok fejlesztéseihez. A Programban kiválasztásra kerülő vállalkozásokat mentor segíti a részvétel ideje alatt

- tájékoztatott dr. Nobilis Márton, az Agrárminisztérium élelmiszeriparért és kereskedelempolitikáért felelős államtitkára.

A politikus úgy látja, a következő években olyan élelmiszeripart kell kialakítani Magyarországon, amely amellett, hogy magasabb hozzáadott értékű, egészséges és jó minőségű termékeket állít elő, jelentős a növekedési potenciállal rendelkezik, valamint a hazai és a nemzetközi piacokon is megállja a helyét.

Eljöhet a „magyar multik” kora a VOSZ szerint

Folyamatosan növekszik a sikeres és modern, kis- és közepes vállalkozások száma Magyarországon. Emellett akadnak olyan hazai cégek is, amelyek már nemcsak exportra termelnek, hanem mint „magyar multik” vannak jelen a nemzetközi gazdaságban – írtuk a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének (VOSZ) idei, miskolci, kihelyezett elnökségi ülésén elhangzottak alapján.

Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyére jellemző, hogy itt az ipar domináns terület, elsősorban a vegyipar, a gépipar, a fémmegmunkálás, a járműgyártás és az élelmiszeripar területén tevékenykednek a térség vállalkozásai, köztük több autógyártó beszállítója

- nyilatkozta Ádám Imre, a VOSZ Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei elnöke, a szövetség elnökhelyettese.

A Hell jó példa, de más cégekben is van potenciál

Példaként az energiaitalokat, üdítőt és jegeskávékat gyártó Hell Energy Magyarország Kft-t hozták fel. A teljesen magyar tulajdonú cég jelentős fejlesztéseken és beruházásokon van túl az előző években. A szikszói vállalat mára az ország határait is kinőtte.

A cég igazi pozitív példa, mintául szolgálhat minden magyar vállalkozás számára. A jó üzletpolitikának, a fejlesztéseknek és a sikeres marketingnek köszönhetően a Hell kiváló eredményeket ért el az exportpiacokon is, és mára igazi „magyar multinak” tekinthető. A Hell példája bizonyítja, hogy Magyarországon is lehet világszínvonalú terméket előállítani, amely aztán a külpiacokon is megállja a helyét. A cég termelési kultúrája és a fejlett technológia használata párját ritkítja

- mondta Perlusz László, a VOSZ főtitkára.

Hozzátette, nagy a lehetőség a külhoni piacokban, amelyekhez az első lépés az exportra termelés, de ettől is tovább lehet menni.

Magyarországon ma már számos, olyan szinten fejlett vállalkozás van, amelynek már megvan a belépőjegye ebbe a multiklubba. Itt az ideje beváltani ezeket a jegyeket, ehhez persze kell az állam és a társadalom támogatása és megfelelő finanszírozási háttér is

- fűzte hozzá a főtitkár.

Ne hagyd ki!