Az EU-n kívülről érkező mézek mintegy 30 százaléka hamis lehet
Fotó: Shutterstock

Mézbajok: lehet drágább, ha nem hamis

Az Európai Unión kívülről érkező mézek jelentős része hamis lehet Bross Péter, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület elnöke szerint. A szakember elmondta, hogy az európaiak szívesebben vásárolnak olyan mézet, amelyik teljes egészében az Unióból származik. Akkor is megveszik, ha drágább, mint a részben vagy egészben EU-n kívüli országból érkező termék. Viszont manapság nem egyszerű megmondani, hogy honnan jött.


Jelölési gondok vannak a mézzel Európában

Bross Péter elmondta az InfoRádióban, hogy 220-230 ezer tonna méz érkezik az Európai Unióba évente annak határain túlról. Ennek oka, hogy az európaiak nagyjából kétszer annyit mézet fogyasztanak, mint amennyi megtermel az államszövetség. A EU méztermelésének a java néhány országra korlátozódik, például Bulgáriára, Romániára, Spanyolországra és Magyarországra – írja az InfoStart.

A szakember hozzátette, a harmadik országokból érkező mézkeverékek jellemzően nem érik el a helyi méz színvonalát, ezért ronthatják a fogyasztói bizalmat. Ez EU egy 2016-os mézvizsgálata kimutatta, hogy az Unión kívülről jövő méztermékek 30 százaléka, 60-70 ezer tonna nem felel meg az előírásoknak, vagyis hamis. Főleg az Ázsiából, Dél-Amerikából és Ukrajnából érkező áru minőségével volt baj.


A helyzetet rontja, hogy a nyugat-európai mézkiszerelőknek a jogszabály alapján elég azt feltűntetniük a csomagoláson a termék eredetéről, hogy EU és nem EU méz keveréke, ha kettőnél több országból származik. Eközben a szakemberek meggyőződése, ha az európai fogyasztók tudnák, hogy egy üvegben tisztán uniós méz van, akkor inkább azt választanák a harmadik országokból származókkal szemben. Akkor is, ha a kínai, vagy az ukrán termék valamivel olcsóbb, mint az eu-s.

Nemzetközi mézbotrány

A forgalomban lévő mézekkel kapcsolatos botrányok az EU több országára jellemzőek voltak a közelmúltban, köztük hazánkra is. Az első nagy vihart kavaró esetről Spanyolországból lehetett hallani. Az ibériai ország az Unió legnagyobb méztermelője, mégis jelentős a portugál és kínai mézimportja. Azonban az olcsó, gyengébb minőségű, Kínából származó méz 2021 elején gyakorlatilag eltűnt a spanyol boltokból, de megjelent helyettük a román méz.

A Romániából érkező termék ára a spanyol piacon 1,62 euró/kg, a Kínából származó pedig 1,27 euró/kg volt, ami a legolcsóbb a világon. Egy tonna méznél ez igen jelentős, 350 euró különbséget jelentett. Az érdekvédők szerint a méz kínai volt, csak átcímkézték románná, vagy kínai-román keverék lehetett. A legszomorúbb a dologban, hogy ez a trükk nem illegális.

Az európai és nemzeti jogszabályok számos kiskaput tartalmaznak, amelyek lehetőséget adnak a hasonló gyakorlatokra. Ha a román mézet 51 százalékban kínai mézzel keverik, a kapott terméket román méznek nevezhetik. Viszont a mézben lévő pollenszemcsék vizsgálatával meg lehet állapítani a termék származási helyét.

Ne hagyd ki!