kovászos kenyér
Fotó: Shutterstock

Változik a kovász fogalma, vele rengeteg pékáru neve

Az utóbbi években tapasztalható népszerűsége miatt rendkívül megemelkedett a kovászos termékek ára. A különböző boltok és pékségek emiatt előszeretettel használják is a jelzőt – ám erről hamarosan le kell szokniuk egy új szabályozás miatt.A legtöbb nagyüzemekből származó pékárut akkor is kovászosnak nevezik a gyártók, ha csak kis mennyiségben tartalmaznak élőtésztát. A kelesztés ilyenkor is sokkal gyorsabb és egyszerűbb, a termék azonban csak ízében lesz kovászos, állagában kevésbé – ettől függetlenül a gyakorlat megteremti a lehetőséget, hogy a gyártók használják ezt a jelzőt – derül ki a G7 cikkéből.

Ez is érdekelhet! A fogyasztókért és az albán pékségek ellen is megy a harc

Kov\u00e1sz

Illusztráció.

Fotó: Shutterstock

A jelenséggel kapcsolatban a lap megkereste az Agrárminisztériumot, akik szerint a kovászos jelző használata jelenleg nem szabályozott:

az előírás nem határozza meg a sütőipari termékekben jelen lévő kovász vagy a kovászt helyettesítő kovászkészítmény minimális mennyiségét. A jogszabályok azonban lehetőséget adnak arra, hogy a kenyér elnevezésében és a terméket kísérő kommunikációban a kovászra utaló kifejezés megjelenhessen.

A Magyar Kézműves Kenyér Társaság (MKKT) korábban azt javasolta a szaktárcának, hogy tegyenek különbséget úgy, hogy az Élelmiszerkönyve pontosan meghatározzák a „természetes kovász” – vagyis az élesztő nélküli – fogalmát.

Figyelmedbe ajánljuk! Nemcsak a tyúk, a kenyér is lehet kendermagos

Az Agrárminisztérium végül Magyar Élelmiszerkönyv Sütőipari és Cukrász Szakbizottsága a piaci szereplők észrevételei alapján új előírás-tervezetet dolgozott ki a „kovászos” jelző használatára: módosítják a kovász fogalmát, meghatározzák az élesztő maximális mennyiségét, valamint az érlelési idő minimális hosszát.

A módosítással kapcsolatos javaslatot a Magyar Élelmiszerkönyv Bizottsága már jóvá is hagyta, jelenleg a hatálybaléptetés zajlik.

Ez azt jelenti, hogy a jövőben sokkal szűkebb lesz azoknak a termékeknek a listája, melyek viselgetik a kovászos jelzőt.

Ne hagyd ki!