Könnyített az erre vonatkozó szabályokon az agrártárca
Fotó: Shutterstock

Már friss vadhúst is átvehetnek és feldolgozhatnak a hentesek

Az új szabályozás értelmében hentesüzemek is átvehetnek és feldolgozhatnak friss vadhúst Magyarországon. Emellett könnyített az agrártárca a kis mennyiségű, helyi élelmiszerek előállításának a kistermelőkre vonatkozó higiéniai feltételein is.


Kisebb termelőknek kedvez az Agrárminisztérium

Az Európai Unió adta lehetőségeket kihasználva az Agrárminisztérium rendeletben könnyíti a kis mennyiségű, helyi élelmiszer-előállítás és -értékesítés higiéniai feltételeit. Így a természetes személyek mellett őstermelők családi gazdaságai és szociális farmok is végezhetnek kistermelői élelmiszer-előállítást - közölte az agrártárca.

Továbbá az elejtett vad kezelésének és értékesítésének élelmiszer-higiéniai feltételei is egyszerűsödtek. Korábban hentesüzlet nem vehetett át és dolgozhatott fel friss vadhúst, kizárólag csak fagyasztott vadhúst vásárolhatott és értékesíthetett. Az új szabályozás azonban lehetővé teszi a friss vadhús átvételét és az abból származó húskészítmény előállítását is. A könnyítések célja, hogy a vásárlókhoz minél több friss és biztonságos élelmiszer juthasson el közvetlenül a termelőktől

- idézi Nagy István agrárminisztert a kormány.hu.

11 ezer tonna lőtt hazai vad végezte feldolgozóban egy év alatt

Az öt legfontosabb hazai nagyvadból (gímszarvas, dámszarvas, őz, vaddisznó és muflon) nagyjából 11 ezer tonna lőtt vad került feldolgozókhoz 2021-ben Magyarországon. Ők mintegy 3800 tonna vadhústerméket állítottak elő.

Eddig 46 vállalkozás végezhetett vadhúsfeldolgozást hazánkban. Ezek jellemzően nemcsak lőtt, hanem tenyésztett vadakkal is foglalkoznak. A kínálatuk legnagyobb hányadát a fagyasztott áruk adják, de készítenek például pástétomokat, kolbászokat vagy füstölt árut is. Előhűtött, általában vákuumcsomagolt termékekre jellemzően a főszezonban, szeptembertől decemberig van kereslet.

Keresett termék a vadhús Európában, ezért a magyar készítmények 90 százalékát (nagyjából 3500 tonnát) a külpiacokon értékesítik. Ennek a mennyiségnek körülbelül a felét Németországban, de jelentős felvevőpiac Olaszország is – írja a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) kiadványa.

Alacsony szinten a hazai fogyasztás

A Magyarországon maradó vadhús nagyjából 40 százaléka kerül hazai kiskereskedelmi forgalomba. 60 százalékát a HORECA szektor (hotelek, éttermek, kávézók - a szerk.) vásárolja fel. Pedig a vadhúsnak lenne helye a magyar konyhákban, hiszen különleges ízélményt nyújthat a fogyasztóknak. Emellett a fogyasztásának kedvező élettani hatásai is lehetnek, mivel alacsony az energiatartalma, valamint kedvezőbb fehérje-, zsír- és mikroelem-tartalommal rendelkezik, mint a tenyésztett háziállatok húsa.

A vadhús tehát prémium terméknek számít, még annak ellenére is, hogy Magyarország vadászati nagyhatalomnak számít. Sajnos a húsfogyasztás tekintetében még mindig sereghajtók vagyunk európai viszonylatban, bár pozitív elmozdulás egyértelműen észrevehető. Jelenleg mindössze 30-40 dkg mennyiség fogy évente fejenként. Magyarországon elsősorban a nagyvadak húsa iránt jelentős a kereslet, közülük a legnépszerűbbek a szarvas, az őz és a vaddisznó. Ezek közül is a vaddisznó fogy legjobban, talán ez a legkedveltebb pörkölt alapanyag is

- idéztük Giczi Gergelyt, az Agrármarketing Centrum ügyvezető-helyettesét néhány hete.

Ne hagyd ki!