leyland-ciprus
Fotó: Shutterstock

Már a Leyland-ciprusokat is megtámadta valami kórság

Az elmúlt években sorra haltak ki i a hazai kertekből a tuják – a legtöbben alternatív megoldásként nyúltak a leylandi ciprusokhoz, bízva abban, hogy a betegségek és a kártevők elkerülik a toboztermőkhöz tartozó növényt, ám a valóság sajnos mást mutat.A Sokszínűvidék cikke szerint tömeges fertőzés érte el a Leyland-ciprusokat, melynek hátterében – a szakirodalom szerint – a növények 99 százalékánál a nem megfelelő növényápolás áll.

Figyelmedbe ajánljuk! 9 egyszerű fegyver a levéltetvek elleni küzdelemben

Ennél a ciprusfajtának az ápolásánál figyelembe kellene vennünk a klimatikus tényezőket, a talaj tápanyag-ellátottságát, a pH-viszonyokat, valamint sok egyéb tényezőt még. Nem megfelelő kezelés esetén a növény legyengül, ez pedig szinte meghívó a különböző kór- és károkozóknak.

A gyantatermelés meggyengülése esetén például szinte azonnal megjelennek a szú- és díszbogarak, valamint a kéregtetvek és a szaprofita gombák.

Ez is tetszeni fog! Mit ültetnél a kiskertedben? Ezernél is több lehetőséged van

Fontos, hogy a leylandi ciprusokat nemcsak nyírni, hanem folyamatosan táplálni és ápolni is kell. A sövényként, szorosan egymás mellé ültetett egyedek folyamatosan elvonhatják egymás elől a vizet és a tápanyagot, így könnyen alakulnak ki hiánybetegségek.

Ne hagyd ki!