A pályázati szabályok azonban meglehetősen bonyolultak
Fotó: Shutterstock

Nagyobb támogatáshoz juthatnak az öntözési közösségek

Csakis komplex fejlesztésekkel lehet kiszámítható mezőgazdasági termésmennyiséget elérni a szakértő szerint. Kiemelte, hogy elismert öntözési közösségek beruházásaihoz 70 százalékos is lehet a támogatások intenzitása.

Az öntözés teheti kiszámíthatóbbá a mezőgazdasági termelést

A magyarországi klímaviszonyok változása miatt (tavaly például megnőtt a forró napok száma a korábbi évek átlagához képest) egyre fontosabb, hogy felkészüljenek a mezőgazdasági termelők az aszály elleni védekezésre. Támogatják az ilyen jellegű fejlesztéseket a bankok és a kormány is – idézi Szabó Istvánt, az OTP Agrár ügyvezető igazgatóját az Infostart.hu.

A szakember szerint a pénzintézetek feladata is, hogy finanszírozzák az öntözésfejlesztéses projekteket, amelyek jelenleg a Vidékfejlesztési Programban futnak.

Abban az esetben, ha a termelők ténylegesen össze tudnának fogni, létrehozva egy elismert öntözési közösséget, akkor a támogatások intenzitása a 70 százalékot is elérhetné. Ez azt jelenti, hogy a beruházás 70 százaléka biztosítható lenne uniós és hazai forrásból a Vidékfejlesztési Program kettes pillére alapján, de az üzemeltetéshez is kapcsolódhatna egy jelentős finanszírozás

– magyarázta az igazgató.

Bonyolult szabályok

Szabó István elmondta, hogy ehhez a pályázat már korábban megjelent, azonban a gazdák túl bonyolultnak tartják a szabályozását. Annak ellenére is, hogy a közelmúltban lazított rajtuk az agrárirányítás. Emellett problémát jelent a kivitelezési költségek emelkedése is, bár azok elismerését a kifizető ügynökség figyelembe tudja venni.

Jelen pillanatban 85 ezer hektáron öntöznek, de ennél magasabb, 200 ezer hektár körüli a vízjogi engedéllyel rendelkező területeknek a nagysága. Bár ez nagyban elmarad attól a 400 ezer hektártól, ami még a rendszerváltozás körül volt, mégsem elhanyagolható, hogy 2021-ben – az előző évekhez képest – jelentősen növekedett az öntözéses területek nagysága

- tájékoztatott a szakember.

Ne csak az öntözésre fókuszáljunk

Az uniós források rendelkezésre állnak a beruházásokhoz. Azonban fontos lenne, hogy a fejlesztések ne csak az öntözésre fókuszáljanak, hiszen egy összetett vízgazdálkodási stratégiával kezelni lehetne például a belvizek elvezetését is. Ehhez egyebek mellett érdemes több tározót építeni. A projektek finanszírozását pedig a bankszektornak kellene biztosítania.

Ugyanakkor nem kérdés, hogy ehhez nem elegendő a bankok és a kormányzat szerepvállalása, a gazdálkodóknak is törekedniük kell arra, hogy az elkövetkezendő időszakban - amiben vélhetően további aszályra lehet számítani - olyan mezőgazdasági technológiát alkalmazzanak, olyan szárazságtűrő növényeket vessenek, amik lényegesen jobban ellenállnak az időjárás viszontagságinak

– mondta végezetül a szakember.

Ne hagyd ki!