Olasz sajttípusok vitték a prímet egy fogyasztók tízezreinek értékelésein alapuló sajtversenyen. Magyar sajtféle ezen a listán nincs a legjobbak között, ennek ellenére szép helyezéseket ért el egy-egy hazai sajt rangos, nemzetközi versenyeken.
Fogyasztók értékelték a világ sajtféléit
Kiadta friss, 2023-2024-re vonatkozó listáját a világ legjobb sajtféléiről a TasteAtlas. A felsorolásuk több mint 24 ezer fogyasztói értékelés alapján készült. Egy-egy sajttípusra (összesen 1378-at különböztettek meg) legfeljebb öt pontot adhattak az értékelők. A legfinomabb sajtok végső sorendjét az átlagpontok szerint állapították meg. De soroljuk az első helyezetteket:
- Parmigiano Reggiano – olasz – 4,68 pont
- Mozzarella di Bufala Campana – olasz – 4,64 pont
- Stracchino di Crescenza – olasz – 4,64 pont
- Graviera Naxou – görög – 4,64 pont
- Queijo Serra da Estrale – portugál – 4,63 pont
- Burrata – olasz – 4,62 pont
- Saint-André – francia – 4,61 pont
- Reblochon – francia – 4,55 pont
- Pljevaljski Sir – montenegrói – 4,55 pont
- Mont d’Or – francia – 4,54 pont
Egyébként a Greek City Times szerint a görögök igen zokon vették, hogy bár több sajtjuk előkelő helyen zárta a versenyt, nemzeti büszkeségük, a feta nem aratott fényes sikert a fogyasztóknál, így „csak” az 88 helyen végzett.
Szénatejből készült pomázi sajt kapott rangos elismerést
Ugyan magyar sajtféle nincs a TasteAtlas versenyének első száz helyezettje között, a világ más, neves versenyein néhány hazai sajtkülönlegesség igen szép helyezést ért el. Például a World Cheese Awards-ot 1988 óta rendeznek meg. A legutóbbi helyszíne tavaly október végén a norvégiai Trondheim sportcsarnoka volt, ahová 43 országból 4502 sajt érkezett, melyek között hét magyar sajtmanufaktúra is képviselte magát termékeivel. Ezek közül a zsűri 2131 sajtnak adott bronz, ezüst, arany vagy szuper arany értékelést. Arany minősítést 344 tétel érdemelt, köztük a pomázi Breier Farm két terméke, a kilenc hónapos érlelésű Pilisi sajt és a három hónapig érlelt Tanya sajt Pomázról.
A pomázi üzemben a sajtkészítéshez csakis a farmon nevelt tehenek friss, adalékanyagmentes, pasztőrözött szénatejét használják. Tehát olyan tejet, amit nyáron füvet és gyógynövényeket, télen pedig napon szárított réti szénát legelő tehenek adtak.
A Tanya sajt egy félkemény, gouda típusú krémes sajt, mely fiatalkorában enyhén savanykás, pikáns ízű. A Pilisi ezzel szemben egy alpesi sajt, aminek minden nap mosni szükséges a kérgét. Ettől lesz ugyanis igazán különleges karakterű és illatú, mely állagát tekintve egy fokkal omlósabb, mint a másik díjnyertes sajtunk. A Pilisi fiatalkorában diós, édeskés ízű, öregkorában pedig a parmezánhoz hasonlóan reszelhető, a sajtra jellemző ízek ekkora pedig még erőteljesebbé és pikánsabbá válnak
- idéztük Elek Szabolcsot, a Breier Farm tejüzemének vezetőjét korábban.
Több magyar siker
Egyébként aranyérmet kapott a Vászolyi Sajtmanufaktúra is, igaz, ők a „sajtok Bocuse D’Or”-jaként is ismert Mondial du Fromage versenyen. A zsűri második alkalommal ítélte oda a fődíjat a vászolyi sajtműhelynek.
A nyertes Balaton sajt tehéntejből készült félkemény sajt. Az érlelés első két hetében naponta, két hónapos koráig két naponta, aztán hetente kétszer kézzel forgatják a sajtgurigákat az érlelőben, valamint sós folyadékkal mossák a kérgét. A Mondial du Fromage versenyt kétévente rendezik meg.
Egyébként a Balaton sajt 2021-ben is aranyérmet nyert. 2015 óta pedig összesen négy alkalommal lett aranyérmes a Magyar Sajtmustrán, de volt hasonló minősítése frankfurti sajtversenyről is.