Megingathatatlannak tűnik a John Deere trónja
Fotó: Shutterstock

Ezek a magyar gazdák kedvenc traktorjai

Hihetetlen növekedést produkált az új traktorok piaca augusztusban hazánkban, igaz, egész évben jól megy a szegmens. Mutatjuk, melyek jelenleg a magyar gazdák kedvenc traktormárkái.


Dübörög az új traktorok piaca

75,4 százalékkal több új traktort vásároltak a magyar gazdák augusztusban, mint egy évvel korábban. Összesen 400 gép talált gazdára az előző hónapban, amíg 2021 azonos időszakában 228. 2020-hoz képest a piac ennél is jelentősebb, 122,2 százalékos fellendüléséről beszélhetünk, hiszen két éve ugyanekkor 180 ilyen járművet helyeztek forgalomba Magyarországon. A legnépszerűbb traktormárka az eladások számát tekintve továbbra is a John Deere, amit a Solis és a New Holland követ – írja a Agrárszektor.

Idén eddig 3285 új traktort értékesítettek hazánkban, amíg 2021 első nyolc hónapjában 2072-t, ami 58,5 százalékos fellendülést jelent. Idén tehát igencsak dübörög az új traktorok piaca.

Ezek a lekeresettebb traktorok augusztusban Magyarországon

  1. John Deere – 60 értékesítés
  2. Solis – 38 értékesítés
  3. New Holland – 35 értékesítés
  4. Fendt – 25 értékesítés
  5. Case – 22 értékesítés
  6. Claas – 20 értékesítés
  7. Valtra – 15 értékesítés
  8. Lovol – 13 értékesítés
  9. Antonio Carraro – 11 értékesítés
  10. Zetor – 9 értékesítés
A tavaly augusztusi adatokhoz képest kisebb visszaesést mutat a John Deere értékesítésinek a száma az előző hónapban, hiszen 2-vel kevesebb új traktor fogyott belőlük. A Solis viszont elképesztő felfutást produkált, miután 28-cal többet adtak el belőle idén a nyolcadik hónapban, mint egy évvel korábban. A New Hollandból 7-tel több fogyott a vizsgált időszakban, amíg a Fendt 18-cal, a Case pedig 17-tel múlta felül az egy évvel korábbi számait – olvasható az Agroinformon.

Új traktoros rekord

EBBEN a cikkünkben arról is beszámoltunk, hogy az Aumann Auctions Inc aukciósház árverésén sikerült világrekordot jelentő összegért értékesíteni egy antik traktort. A korábbi rekordhoz képest ráadásul nagyjából két és félszer magasabb áron adták el a muzeális mezőgazdasági gépet.

A kifogástalan állapotban lévő, 109 éves Case traktorért 1 millió 470 ezer dollárt, azaz több mint 570 millió forintot fizetett egy gyűjtő. A korábbi rekord 535 ezer dollár volt, amelyet 2019-ben állítottak fel.

Az 1913-ban gyártott Case 30-60-as az egyike annak a mindössze öt ismert és fennmaradt példánynak, amelyből összesen 500 darabot gyártottak, és az első benzinmotoros traktormodell, amelyet a J. I. Case Company gyártott. A másik négy gép magán- és múzeumi gyűjteményekben van, ez az egy pedig az USA északkeleti részén egy magángyűjteménybe kerül

- nyilatkozta Kurt Aumannt, az Aumann Auctions aukcióvezetője és tulajdonosa.

A Case világrekord áron értékesített traktorja nagyjából 2500 dollárba került 1913-ban, ami mai árfolyamon körülbelül 72 ezer dollár, azaz valamivel több mint 27 millió forint. Összehasonlításként manapság a Case iH Quadtrac gumihevederes gépóriás vételára 600 ezer dollár körül mozog (230 millió forint).


The Conversation

Ne hagyd ki!